woensdag 8 april 2009

Say what?

Bij VIS hebben we een nogal typisch subcultuurtje. En dan heb ik het niet over hoe we zijn georganiseerd. De samenstelling van mensen en de onderlinge relaties zijn apart te noemen. Wat voor een buitenstaander nog veel lastiger te bevatten is, is onze taal. In basis is die wel gewoon Nederlands, maar daarmee is ook alles gezegd. In een verveeld moment gisteren besloot ik dat het tijd werd voor een VIS-woordenlijst, oftewel VIS-speak. Is het niet voor de fun, dan is het wel verrekte handig voor eventuele nieuwe collega’s in de toekomst, als een soort van inwerkprotocol.

Menig collega heeft één of meerdere bijnamen. Dat geldt ook voor klanten en leveranciers. Op eigen naam of naam van de organisatie. Is het niet een verbastering van de naam zelf, dan is het wel iets wat te maken heeft met de persoon. Een bloemlezing: Jack de Ripper, Bolle, Video, Darth Vader, Big fish, etc (de verklaring van de namen laat ik uiteraard achterwege).

Eten en drinken is heel belangrijk voor VIS. Dus ook daarvoor bestaat een woordenlijst. Denk aan “Can’t bami love”, dat is gewoon bami. “Griezels” zijn champignons. En “TL Italia” is het plaatselijke Siciliaanse specialiteitenrestaurant Dagli Amici.

In de categorie varia staat onder andere “Hertensprong”. Heeft iets te maken met een seksuele manoeuvre volgens “Dirty Old Bastard” (ook een collega). En ga zo maar door.

De lijst heeft er binnen één dag al voor gezorgd dat tissuedozen leeg zijn, het toilet wordt overbevolkt, mascara overal en nergens uithangt en het einde van de pret is nog lang niet in zicht. Ik zeg: goeie call voor de opwaartse dynamiek ;).

14 opmerkingen:

  1. Mr. Big, dat lijkt me wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mr. Big? Zó, u heeft goede smaak in de mannen-department! Maar helaas, u bent al voorzien van een uiterst geschikte bijnaam...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah ja, zo gaat dat intern. Bijnamen die zeker niet door de beugel kunnen van Jan en Alleman..Mag hopen dat ik een andere bijnaam heb dan jaren terug... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hee M., volgens mij heb jij op dit moment geen bijnaam. Moeten we nog ns over nadenken dan...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nu maak je me Mr. Curious

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tsja, dat krijg ik ervan... misschien had ik deze post beter niet kunnen plaatsen. Roept weer allerlei vragen op. Aan de andere kant ook wel weer leuk, beetje pesten. En de lezers van deze post maar denken 'wat zouden ze voor mij hebben bedacht?' Tis me wat... Hoop dat je er nog wel van kan slapen ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik leid mezelf af in de Eindhoven discussie over Van Gijzel.. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Is lastig hè, die nieuwsgierigheid in bedwang houden. Ik ken het, ben zelf ook besmet met die aandoening.
    Wat je Van Gijzel-discussie betreft: give me a beat, Go Marc, Go Marc, Go Marc! Misschien is het handig een keer in je brein te kijken. We zitten bij de laatste 8 voor de aanbesteding van Gem. Eindhoven...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Voor dat goede doel bied ik mijn hersenspinsels gratis aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Graag! Morgen hebben we een aftrapsessie met een team om te kijken hoe we te werk gaan, wat te plannen, etc. Moeten campagne bedenken om opkomst van volgende verkiezingen naar 55% te schroeven (ehm, zie het als een uitdaging). Als je t echt meent dat je eens wil meedenken, laat me maar ff weten wanneer je planbaar bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geen bijnaam, prima. Heer Dubach zegt over zichzelf Mr. Curious, volgens mij past mij dan Mrs. Curiosa.
    (veel beter dan die van jaren terug! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hey M., had dat niet iets van doen met een zoogdier die hooghangende blaadjes eet? Hahaha.
    Heer Dubach is een 'onderzoekend' mens en kan er niet zo goed tegen dat ie niet weet welke bijnaam hij toegewezen heeft gekregen. Liane LOL.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. oh ja die was er ook nog ja. Met mijn 2.18m kom ik wel bij die blaadjes ja..

    BeantwoordenVerwijderen