zondag 12 juli 2009

Spontaniteit

Vrijheid is niet alleen een eerste levensbehoefte voor me. Het heeft ook meerdere betekenissen en verschijningsvormen. Van één daarvan werd ik me gisteravond zeer bewust: Spontaniteit. Hangend op de bank in een trainingsbroek sms-te ik M of ze ff meedeed met een rondje over de kermis. Nu heb ik niks met kermis, maar ik vond het wel gezellig om een borrel te drinken. Zo ge-sms-t, zo gedaan. Omkleden, fietsje pakken en hoppakee naar ’t centrum.

Toen ik M trof in al die herrie realiseerde ik me hoe heerlijk het is om te gaan en staan waar je zin in hebt. Gepland of net bedacht. Nu was dat vroeger bij mij heel anders, ik geef het eerlijk toe. Als ik met manlief ’s avonds op de bank was geploft, kwam ik er ook niet meer vanaf. Ik vrees dat dat met de meeste stellen het geval is. Of het avond/weekend-programma bestaat uit allerlei verplichtingen. Of je settled op de bank samen. That’s it. Ook om me heen zie ik dat gebeuren. Zeker wanneer er in het gezin kinderen zijn gearriveerd. Alles wordt gepland en de spontaniteit gaat er snel vanaf. Toen M en ik gisteren onze fietsen aan elkaar vast maakten, realiseerde ik me ‘dat wil ik nooit meer’. Ja het kan heerlijk zijn met z’n tweeën thuis, gordijnen dicht en afsluiten voor de wereld. Maar die vrijheid, die is onbetaalbaar. M heeft er blijkbaar een modus voor gevonden. Driedubbele baan, huwelijk, maar ook de vrijheid om te gaan en staan waar ze wil. Mocht ik ooit in de valkuil van oude patronen trappen, help me dan herinneren aan deze post.

14 opmerkingen:

 1. Prcs! een huwelijk betekent niet per definitie alleen maar samen op die bank! Een modus, dat is het woord. Leuke dingen met manlief gecombineerd met een borrel met vriendin Liane en consorten die later nog aanschoven gisteravond. Om 1 uur fietse ik vrolijk naar huis om vervolgens vandaag weer vrolijk met manlief ook een leuke dag gehad. Die modus laat ik me niet afpakken, door niemand niet. Zo kan het dus ook! dat gebeurt jou ook niet, let maar op!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelijk heb je! En ik mis de spontaniteit heel soms ook wel eens. Maar zoals veel in het leven is het keuzes maken. En je chargeert hier behoorlijk natuurlijk. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen maar zit zelden of nooit onderuitgezakt op de bank. Het is maar wat je ermee doet.
  Overigens valt of staat die spontaniteit ook bij vrienden die daarin mee kunnen gaan is mijn eigen ervaring. Kortom: het is mooi, maar voor mij al lang niet meer zaligmakend. En ik lever dat graag in voor wat ik er nu voor terug krijg. Dat is een cliché, maar in mijn geval wel waar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En zo is het maar net. Het gras lijkt altijd groener, maar inleveren gebeurt automatisch in een samenwonende of getrouwde staat. De modus is een mooi woord. En die ligt voor iedereen anders. Maar vroeg of laat valt een ieder terug in clichés. Ook lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tuurlijk, ieder z'n keuze. En ook ik weet hoe heerlijk het leven kan zijn met een soulmate. Maar ik ontdek de laatste jaren steeds vaker en steeds duidelijker wat ik nodig heb. That's all. En M heeft daar een mooie balans in gevonden vind ik, dus hier M, vangen die veer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waar moet die ook alweer die veer?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die veer kan ook in de carrousel! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah daar ja, ja zo was het. Een veer in je carrousel. Hoe kwam ik er dan bij dat die veer elders moest?? Nee, in de carrousel ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ...En zo zijn we er weer hahaha. Die carrousel heeft een penetratiegraad waar menig marketeer een puntje aan kan zuigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jij weet je woorden wel te kiezen in 2 zinnen zeg

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "(...) penetratiegraad waar menig marketeer een puntje aan kan zuigen."

  Voor mij de quote van de dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En ze koos ze bewust zo wedden! Zodat we allemaal dezelfde interpretatie hadden. Naughty girl is toch ook zeg die L.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De spontaniteit kun je inderdaad kwijtraken. De modus vinden sommigen nooit, anderen wel. Het is maar waar je behoeftes liggen. Vanaf dag 1 dat ik met mijn vrouw samen ben, hebben we de strikte afspraak gemaakt: we hebben ook ieder een eigen leventje. Dat betekent dat op gezette tijden, maar ook soms op spontane momenten, één van ons lekker de benen neemt. Regel 2: we vertrouwen elkaar, dus geen vragen vooraf en niet achteraf. Alleen of het leuk was. Soms komen spontane acties uit onverwachte hoek. Kinderloze vrienden van ons, boezemvrienden, hebben een eigen zaak en daardoor op ongebruikelijke tijden vrij. Laatst belden ze op: zullen we met jullie en de kinderen eens lekker gaan zwemmen, uit eten, borreltje pakken.. We hadden als gezin net andere plannen, maar die werden gretig afgeblazen. We hebben tijden gekend dat we organisatorisch er slechter voor stond. De spontaniteit in combi met het gezinsleven is weer teruggekomen sinds we meer en meer dingen hebben losgelaten.
  Dat betekent in de praktijk dat we 100x nadenken voor we een nieuwe verplichting aangaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook in een huwelijk, relatie, met of zonder kinderen is alle spontaniteit van de wereld mogelijk. Zolang je maar bewust kiest en je niet laat meeslepen in wat zogenaamd "hoort" en een ander voor je laat kiezen. Breng je tijd door met mensen die je lief zijn en niet omdat het van je verwacht wordt. Voor mij is echte liefde elkaar in de waarde laten en vrij laten. Dan heb je elkaar, jezelf en alle vrijheid die je nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @anoniem: elkaar in de waarde laten is inderdaad essentieel, zie ook mijn post over liefde is, deel 2. Waar het mij om gaat is dat IK in het verleden geen bewuste keuze maakte. En achteraf gezien, veel te weinig bezig was met mijn eigen leven. Ik liet me opslokken door de situatie en heb ervaren dat ik daar geen gelukkiger mens van werd (maar ja, dat zie je altijd pas achteraf in). Ieder zijn eigen modus en eigen keuze. Ik hoop alleen dat ik zelf ooit niet weer in die valkuil trap...

  BeantwoordenVerwijderen