woensdag 29 juli 2009

10 km te hard hier kost € 39,-

Dat Eindhoven en omstreken tegenwoordig zo’n beetje het nationale verkeersrampgebied is, is inmiddels wel bekend. Ja het wordt allemaal mooi en geweldig als ze klaar zijn. Maar ik ben het wachten beu!

Ik heb alle denkbare routes (lees begaanbare routes gezien de minimale speling tussen bodemplaat en wegdek) al gehad. Ik had een prachtige route vroeger die mij in 6 minuten van deur tot aan DAF bracht. Tenminste dat is de snelste tijd die ik ooit heb gemeten. Dan volgt er nog een heel eind. Maar de rondweg heb ik ‘s-ochtends voorgoed vaarwel gezegd. Langs het kanaal het centrum in, haaks linksaf richting zuid, Aalsterweg op, halverwege nog even zwaaien naar Dub, die toch nooit terug zwaait ;) en toujour rechtdoor.

Sinds kort is de ellende ook neergestreken in mijn dorp. Het lijkt wel een ziekte. Op meerdere plaatsen wordt gewerkt. Alhoewel, ik ZIE ze nooit WERKEN. Op mijn route naar de sportschool, die in het centrum van Nuenen zit, hebben ze nu helemaal aan het einde van de doorgaande weg een geïmproviseerd verkeerslicht geplaatst, omdat een eind verderop een rotonde is opgebroken. Over die rotonde alleen al kan je een verhaal schrijven. Is een typisch geval van een zwakzinnige met hatsikidee-ik-heb-een-idee. Maar ik laat het hier even achterwege. Sinds dat verkeerlicht er staat is het laatste stuk (pak ‘m beet één kilometer) ineens een 30 km-zone. En als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan 30 km-zones. Hallooooooo, hoezo de laatste kilometer van een straat tot zo’n zone bombarderen? Waar is dat goed voor? Omdat er ineens een verkeerslicht staat, terwijl het daarvoor een kwestie was van iedere ziel voor zich? Tot overmaat van ramp hangen er ineens van die bijdehante pamfletjes met “10 km te hard hier kost € 39,-”. Bij iedere confrontatie met zo’n kutbriefje klimt mijn agressie-thermometer een graadje. Ik reageer tegenwoordig zelfs hardop met “wat dacht je van 30 km te hard, lul”. Geïnspireerd door een collega’s tweet met prachtige voorbeelden van passief agressieve notitietjes ga ik die flauwekul binnenkort eens omcatten naar “10 km te hard hier = gratis” of “10 km te hard hier = extra zegeltjes bij AH” of “10 km te hard hier? Wie biedt er meer?”...

11 opmerkingen:

 1. Of 10km te hard is een kinderlijkje.

  Natuurlijk zijn we ietwat doorgeschoten in de 30km zones, echter binnen de bebouwde kom en zeker in woonwijken zijn die milliseconden die je eerder op de loopband staat van geen belang. Dat is jouw frustratie, die je heel wat positiever zou kunnen gebruiken.

  Ook in mijn straat is een 30km zone. Als ik dan 's morgens vroeg zie hoe mensen met 60-70 per uur langs fietsende kinderen knallen dan vraag ik me af hoeveel hersencellen zo iemand heeft. En na kinderbedtijd is het gewoon irritant qua herrie. Je hoeft dan echt geen 30 te rijden, maar gewoon beschaafd door een woonwijk rijden is niks mis mee.

  Daarbuiten echter is er wel wat aan de hand. 80km wegen die vanwege sluipverkeer afgesloten worden of wijken die alleen bereikbaar zijn met een rondweg en waar alle andere wegen zijn afgesloten. Dat is pas irritant en leidt tot meer gebruik van snelwegen, die dan weer dichtslibben, enz. De capaciteit zou gewoon groter moeten worden en dus alle rare afsluitingen weer opengooien!

  By the way: wat is er mis met fietsen? Nooit last van wegopbrekingen en je mag zelfs harder dan 30 als je wilt...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Luister, mijn straat is een 10 km zone, prima! Vol rondrennende kinderen. Maar de straat waar ik het over heb is een 50 km weg, een doorgaande weg, die men 30 km heeft gemaakt omdat er een verkeerslicht aan het eind staat. Hallooooo. Dan gaat er toch iets niet helemaal lekker.
  Ik kan prima inschatten hoe hard of zacht ik ergens kan, daar heb ik geen betuttelende boodschap op zo'n achterlijk pamfletje voor nodig hoor.
  Als men dan zo nodig zich tegen wegdeelnemers aan wil bemoeien, zou ik het prefereren als men wat harder optreedt tegen brommers en scooters. Die verschijnen voor je bumper met een gemiddelde snelheid van 70, zonder enige vorm van richting aangeven of voorrangsregels in acht nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Natuurlijk kun jij dat prima inschatten. Beter dan welke wegbeheerder ook. Maar dan moet je toch ook gewoon het risico en de consequenties voor lief nemen. Betaal je lachend die 78 Eur aan oom agent. Zo gaat dat! En die boefjes op scooters zijn net zo fout. En ik denk dat zij denken dat ze zelf prima kunnen inschatten hoe hard of zacht ze kunnen gaan, daar hebben die jongens geen betuttelende blonde dame voor nodig. En zo hebben we allemaal onze eigen anarchistische koninkrijkjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat ik oom agent een mooie tekening cadeau doe dan. Misschien dat hij dat wel wil accepteren. Tis dat of niks, die 78 Euro heb ik niet meer in mijn portemonnee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn auto kan geen 30. Staat niet op de teller en ik weiger om met een loeiende motor in zijn 1 door zo'n terreurzone te kruipen. Ook als het aankomt op de veiligheid van schoolgaande kinderen, is het ieder voor zich. 's Morgens heb je twee clubjes op de weg: de ouders met de kids op de fiets, die godverdorie de HELE weg nodig hebben omdat Kareltje van 3 net zijn evenwicht kan bewaren op zijn Holly Hobbie fietsje en je hebt de ouders die hun kroost met de auto wegbrengen en vaak te laat zijn en dan maar iets harder door de 30 km zone knallen. It's a bloody war and I'm in it. Het is in dit land, waar ze het liefst nog reguleren hoeveel vel wc papier ik per schijtbeurt mag gebruiken, een losgeslagen takkenbende op het gebied van verkeersregels. We zitten vol met drempels die in '40-'45 goed voor tankval door konden gaan. 30 km zones op aanvraag van 1 bejaarde die met zijn rollatortjes nog geen 3 stoeptegels per uur aflegt. Rotondes op plaatsen waar het verkeer prima liep maar nu niet meer. En inderdaad Dub, ik zeg het met schuim op de bek, in mij schuilt een klein anarchistje. Er zijn dagen dat ik in de auto stap en me een bad motherfucker voel en dan is het "Fuck the world". Consequenties van delinquent verkeersgedrag worden door mij dan ook ruiterlijk aanvaard.

  http://www.youtube.com/watch?v=xFYXP19e5KM

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Trouwens Liane, Dub had vroeger een geweldige grafiti tag. Die zou zeer toepasselijk op die tekening voor oom agent kunnen. Wel uit de benen maken zodra hij de tekening open vouwt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zit er nog een prijs vast aan 3 x op rij reageren? Hier is een leuke:

  Minder file dankzij roekeloze rijders. Briljant!

  http://physicscentral.com/buzz/blog/index.cfm?postid=3414795237807494042

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik begrijp werkelijk niet waar je je druk over kunt maken. Ga toch fietsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Meen ik toch werkelijk op Dublogt een topic aangetroffen te hebben over de drang naar vrijheid. Dan moet het toch zeer doen dat we lekker slaperig in een over gereguleerd land verzeild zijn geraakt, waar we stukje bij beetje onze vrijheden ingeperkt zien worden? Betutteling door de overheid hoort daar mijns inziens ook bij. Cameratoezicht... De overheid die salarisnormen stelt... En we laten het ons allemaal aanleunen. Nee, af en toe je eens lekker druk maken om dit soort ogenschijnlijk kleine dingen kan erg opluchten. Scheelt weer bloeddrukpillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En de fiets, die pak ik wel als ik op weg ben naar mijn eigen begrafenis

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vrijheid van meningsuiting. Zie hier! Wat een mooi land toch!

  BeantwoordenVerwijderen