dinsdag 7 juli 2009

Liefde is (2)

Niet veroordelen. Accepteren dat ieder zijn eigen manier heeft voor problemen oplossen, ook als dat bestaat uit het niet oplossen. Accepteren dat iemand een ander standpunt kan hebben, of dat nu een realistische visie is of niet. Accepteren dat een ander soms je advies niet wil horen en niet kan aannemen, wat de reden ook is. Dit wil niet zeggen dat je niet kritisch naar elkaar moet zijn of dat je geen tegengas mag geven of dat het niet af en toe flink moet knallen. Want dat moet zeker. Maar er zit een o-zo-groot verschil tussen “ik ben het er niet mee eens, ik denk dat zus of zo beter werkt” aan de ene kant van de grens en “ik snap niet dat je dat zo doet, ik zou dat zo noooooiiit doen” aan de ander kant. Wanneer je die grens overschrijdt, verwoest je een van de belangrijkste bouwstenen van een relatie. Of dat nu een liefdesrelatie of een vriendschapsrelatie is. De veiligheid en de vrijheid om te zijn wie je bent (in al je eigenaardigheden) verdwijnt. Niet na één keer, maar de point of no return is vliegensvlug gepasseerd. Ik ben zeker niet roomser dan de paus. Ook ik ben wel eens in de fout gegaan. Maar ik weet inmiddels ook wat het met ‘de veroordeelde’ doet en, geloof me, er gaat heel wat kapot.

8 opmerkingen:

 1. Ja, daar ben ik het wel mee eens. Door elkaar te accepteren zoals je bent, groei je naar elkaar toe. Soms is elkaar vrij laten in bepaalde dingen juist hetgene wat je bindt aan elkaar. Iedereen heeft ruimte nodig om zichzelf te kunnen zijn. Ook saai doen is een vorm van zelfexpressie. Wilde dingen doen ook. Beide dingen kunnen prima alleen of met zijn tweetjes gedaan worden. De kern van de zaak, of het nou om liefde draait, of vriendschap, is elkaar in zijn waarde laten. Accepteren dat iemand iets anders doet.
  Zelf kan ik er heel erg van genieten als iemand iets anders doet dan ik het gedaan zou hebben. Er zijn zoveel wegen die naar Rome leiden tenslotte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Roep dat laatste maar niet te hard tegen Liane!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ER ZIJN ZOVEEL WEGEN DIE NAAR ROME LEIDEN TENSLOTTE!!!!

  Dub, daag me niet uit he.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Stelletje etters... weer een aanleiding om mijn heimwee, nee verlangen, naar Rome opnieuw te doen aanzwellen. Heb nu mijn zinnen gezet op september. Nu alleen nog iemand zo gek zien te krijgen om samen met mij die stad in volle teugen op te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach Rome. Smog, smog en beelden van mannen met kleine pieletjes.
  En laten we eerlijk zijn: een amphitheater is ook maar een slap aftreksel vergeleken met het Gelredome. Turkse Pizza in Nuenen is bovendien groter en kaziger dan het Romeinse exemplaar en als je door donkere types op scooters ondersteboven gesjeesd wil worden, dan is een uitstapje naar de binnenstad van Eindhoven al genoeg. Verder voelt M. (die met 4 wielen, niet die met twee benen) zich niet thuis tussen al die Fiatjes en de Italiaanse TDH's hangen allemaal nog bij moeke aan de spenen en dat doen ze tot moeke gaat hemelen. Dussss...

  Oh ja, ik vergat nog: Rome heeft de slechtste luchtkwaliteit van alle Europese steden. Slecht voor je huid, dus zie maar eens zonder vlekken, puistjes en putjes de aandacht van de Italianen te trekken. Tenzij natuurlijk het hele arsenaal van Vichy in familieverpakking meegaat.

  Verder vergeet ik nog te zeggen dat ik soms slap lul als een bos gekookte spaghetti en uit frustratie soms demotiverende wartaal uitsla.

  (***was zo meegegaan met je, maar daar wordt mevr.Mol niet blij van en die kan MEPPEN zeg ik je. Brrr....***)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. M zou ook echt niet meegaan. Het gevaar voor een minderwaardigheidscomplex (ivm Ferrari hier of daar) zou op de loer liggen en dat kan ik haar niet aandoen. Nee gewoon per vogel vanaf Eindhoven. Alles is daar op loopafstand, prima te doen, ken inmiddels een beetje de weg (en dat is bijzonder voor typeje als mij). Vervuiling en verkeer, allemaal waar. Die kleine piemels vast ook, nooit uitgeprobeerd. TDH's vind je daar niet, de factor T is eerder een Hollandse aangelegenheid. Maarreh, die Saltimbocca is een orgastische ervaring. Eén keer de zon zien opkomen over het forum... en je bent betoverd. Het Romeinse volk is zooo loving en expressief, daar word je gewoon blij van. Piazza Navona, Santa Maria Maggiore, o o o , ik heb het niet meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, die kleine piemels die ik bedoelde moet je ook niet in het echies proberen. Ik doelde op de standbeelden van gespierde mennekes met van die garnalen op kruishoogte. Zoals jij het zegt, denk ik meteen aan die scene uit Naked Gun

  http://www.youtube.com/watch?v=miMYksiJ0ks

  BeantwoordenVerwijderen