zondag 26 juli 2009

01-05-1994

Of je nu fan bent van de Formule 1 sport of niet, die datum herinnert iedereen zich. De laatste coureur die stierf tijdens een race of een training, stierf die dag. Senna. Ik was in die tijd nog geen Formule 1-fan, alhoewel daar geen twee jaar meer tussen zat. Die bewuste 1 mei was ik op stap met één van mijn maatjes Rob. We waren naar de bioscoop geweest en daarvoor hebben we vast een potje gepoold. Rob bracht mij thuis en ik trof twee op de bank zittende, versteende, heftig huilende ouders aan.

Senna was de laatste die overleed. Toen gisteren tijdens de kwalificatie Massa een enorme rotklap maakte heeft vast iedereen zijn adem ingehouden. Ik heb het niet gezien. Het ongeluk van Ralph Schumacher op Indianapolis van vijf jaar geleden zag ik wel. Zijn lichaam kreeg 78 G te verduren, maar hij overleefde het. Sterker nog, hij huppelt nu weer sjaggerijnig door het leven. In 1999 maakte Zonta een crash mee in Eau Rouge die griezelig veel leek op die van Gilles Villeneuve. Het grote verschil is dat Zonta ongedeerd wegliep en 10 minuten later handtekeningen stond uit te delen. Sinds de dood van Senna is er veel veranderd. Je zou bijna kunnen stellen dat het onmogelijk is om dodelijk te verongelukken in een Formule 1 auto.

Een paar jaar geleden zag ik dit filmpje. Een handjevol coureurs die niet het geluk van de huidige techniek en veiligheidsregels aan hun zijde hadden. Of je nu fan bent van de sport of niet, je houdt het niet droog. De rillingen lopen je hoe dan ook over de rug bij het horen van Olav Mol’s stem tijdens Senna’s crash. Maar de beelden van de race op Zandvoort gaan echt door merg en been. De organisatie had het niet voor elkaar, sterker nog, ze hadden niet eens in de gaten wat er aan de hand was. Een mede-coureur wel. Diep diep tragisch.

http://www.filecabi.net/video/f1-heros.html

3 opmerkingen:

 1. Zo heeft ieder zijn associatie met 1 mei. Voor mij staat die datun als dag van de arbeid. Wel heel triest ja wat je schrijft. Was wereldnieuws, volger van F1 of niet. Voor die mens die nu nog in coma ligt ook erg. (dat ik zijn naam alweer vergeten ben)..Dat kreeg ik mee uit het nieuws alhier. Sterkte Liane!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook niets bijzonders met die datum maar ken Senna wel. Ik zie dat het je aangrijpt en dat is op zich een mooie en integere emotie. Ondanks dat ik niets met F1 heb en het ook niet echt begrijp!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aangrijpend, zonder meer. Afgrijselijke beelden. Het is raar om te kijken naar die crashes, ik zie ze voor het eerst, terwijl je vooraf weet dat de coureur het niet overleefd heeft. Iedereen die straks in de auto stapt: bedenk bij het wegrijden eens dat er een heleboel techniek die je op dat moment in werking zet, te danken is aan de F1.

  Een klant van me heeft destijds haar baby naar Senna vernoemd.

  BeantwoordenVerwijderen