dinsdag 26 mei 2009

Het sprookjesboek

Sneeuwwitje werd tot leven gewekt door een prins. Ook Doornroosje werd gewekt door een prins. Misschien door een andere, maar misschien ook wel door dezelfde (de Wek-prins). Wie zal het zeggen. De prins in kwestie heeft volgens mij nooit een naam gekregen. Dus echt zeker weten zullen we het wel nooit. Assepoester... hetzelfde plot. Die prinsen hadden het maar druk vroeger. En de vrouwen waren hulpeloze wezens wiens enige kans op overleven afhing van de goedheid en gunst van de prinspersoon. Zo ging dat, echt waar.

Wat ik me afvraag is hoe die sprookjes zouden verlopen als er niets te redden valt. Wat als het was gegaan om een economisch onafhankelijke dame? Je kent ze wel; leuke baan, goed stel hersens, eigen mening, you get the picture. Wat moet zo’n prins beginnen? Rijdt hij een beetje doelloos rond? “Halloooooo (echo echo), is er ergens nog niemand die gered wil worden?” Of komt het er dan op neer dat de prins diegene is die gered moet worden? Gered van zijn reddingsqueeste (huh?).

Zo’n prins verplaatst zich in veel gevallen te paard. Ik vraag me dan weer af: Heb je daar ook verschillende merken in? En waren er toen sprookjesmeisjes met een autotik? Dat zo’n dame direct na de kus vraagt: Zeg, wat rij jij eigenlijk? Als de prins dan ‘Nissan’ antwoordt, zou het kunnen dat de vrouwpersoon zijn mannelijkheid ernstig in twijfel trekt. Lijkt me ook niet bevorderlijk voor de goede afloop van het verhaaltje.

Misschien dat het hoog tijd wordt voor een update van het sprookjesprogramma waar we uit putten. Sprookjes over zelfstandige, onafhankelijke, intelligente, sexueel agressieve en lieve vrouwen. En over prinsen die dat allemaal aan kunnen, sterker nog, een blijvende uitdaging vormen voor dit type vrouwen. Of geloof ik dan weer teveel in sprookjes?

17 opmerkingen:

 1. Wat jij schetst is toch geen sprookje meer? (leuk verhaal trouwens, dat wel!).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee juist niet, je haalt idd het sprookje weg. De basis is; hij kust haar, zij is t vrouwtje en ze leefden lang en gelukkig! niet aan tornen dus! Is juist zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dan nog ns iets: als hij de prins op t witte paard is, maakt die Nissan ook geen f... meer uit! wedden!?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. whahahaha hoe verzin je dit nu weer kusters! wat ging hieraan vooraf dat je dit post?! errug benieuwd!
  F

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou ja zeg, dus alleen geheel onrealistische crap zijn sprookjes? Zie het als een modern sprookje. Dat kan toch wel? En wie weet wat dat voor leuke en spannende verhaalwendingen kan opleveren.
  Daarnaast vrees ik overigens dat de meeste mannen zijn blijven hangen in de vroeger-versie. Als ze dan eens een vrouw van nu tegenkomen, schrikken ze zich helemaal de tering. Die mannen van tegenwoordig kunnen dat allemaal niet meer handlen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oeps, jij moet ook maar een barricade hoofdstuk inbouwen! Mannen moeten toch nog steeds het idee hebben dat zij heerser en beschermer zijn. Dat hoort gewoon nog bij t sprookje :-). Maarre, benieuwd idd naar de vraag van anoniem: wat ging eraan vooraf?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Enne, ik denk dat er steeds meer mannen zijn die dat juist wel kunnen hebben. Ik denk dat anno 2009 het best wel meevalt met die ouderwetse mannen. De prins rijdt alleen niet meer op een wit paard maar op een bakfiets met twee zitjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kent u iemand met zo'n vervoersmiddel, aangepast-aan-de-prinses-van-nu-ridder-syndroom en gelijkend aan het eerdere boodschappenlijstje? Stuur 'm eens langs. Wil hem wel eens ontmoeten, lijkt me gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. boodschappenlijstje? hey plasticus! jij bent toch romanticus?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Over boodschappenlijstjes gesproken. De AH XL op de Limburglaan rond een uur of zes 's avonds..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja zie je, daarom kom ik ze nooit tegen. Die AH XL, daar kom ik vrijwel nooit. Ik huppel altijd door OF de Jumbo in V'waard, OF de AH in Nuenen, of avondje boterham met wat ik nog in huis heb. Maar lopen ze daar ècht rond? Zomaar in het wild? En hoe zit het met de geur? Is die okee?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nog even voor de goede orde.
  Sprookje
  Verzonnen verhaal waarin wonderen gebeuren, goed en kwaad scherp tegen elkaar worden gezet en waar vaak een les aan ten grondslag ligt....!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gewoon laten gebeuren L! zintuigen nemen je niet in de maling!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Afdeling 'koken en stomen' In die volgorde! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @M. Zintuigen, tricky spul!
  @Marc Ik plan binnenkort eens zo'n safari-tripje. Onderzoekende geest gaat op pad.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. conclusie:
  dus je hebt dit geheel uit eigen duipmje gezogen zonder dat er een voorval met het andere geslacht aan vooraf ging?
  F

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heej F,
  Ja goed hè? Hulpmiddelen genoeg! ;)

  BeantwoordenVerwijderen