maandag 21 september 2009

Calpe - Memorias de Calpe

Voor diegene die Calpe niet kent, hier wat korte achtergrond. Nee, geen historisch onderbouwd document, gewoon een indruk van het dorpje.

Calpe is een middelgrote badplaats. Qua inwoners is het iets kleiner dan Nuenen. Het dorp heeft een rijke historie. De Romeinen hebben er huisgehouden en vooral de Moren hebben hun sporen nagelaten. In het hele dorp vind je daar het bewijs van. Via een klederdrachtmuseum, kunst en lokale feestdagen. Het dorp was door z’n ligging ook ideaal voor het afweren van piraten. In het oude dorp (hoog gelegen en je moet maar net weten hoe je er komt) hangt een gekke sfeer. Allerlei kleine pleintjes, alle panden en straten zijn versierd. Ofwel in heldere kleuren geschilderd en betegeld, ofwel voorzien van kunstwerken op de gevel.

Tegenwoordig is het dus een badplaats en ik vroeg de temporary local Rafa hoe dat er zat met de verhoudingen in het dorp. O, heb je effe, was zijn reactie. Maarliefst 80% van alle horecagelegenheden en 60% van alle vastgoed is van één en dezelfde man. Deze man is van Siciliaanse afkomst en zijn naam is meneer Rocco. Nu is Rafa geen lieverdje. Sterker nog, je moet hem niet tegen je hebben deze kleine ‘El hombre de la mar’. Dus als hij zegt dat je een goed leven kunt hebben in Calpe, een heel goed leven, mits je je gedraagt, dan snap je dat meneer Rocco een echt Siciliaan is... Schitterend dat soort weetjes...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten