zondag 28 juni 2009

Twee lessen (1)

De waarheid bestaat niet. Waarheid is een enkelzijdig iets. Het bestaat alleen in de ogen van de beschouwer. De echte waarheid over de waarheid is dat het een begrip is met vele facetten. Soms aanvullend als meerdere schakeringen van eenzelfde kleur. Soms schijnbaar tegenstrijdig als zwart tegenover wit. Maar alleen het totaal aan waarheden vormt de echte waarheid.

Zo bestaan er geen goede of slechte mensen. Het is niet zo dat een mens van slecht naar goed kan worden bekeerd. Of andersom. Beide waarheden, en ook alle kleurschakeringen daartussen, zitten in iedereen opgesloten. Tegelijkertijd! In iedere zondaar zit een heilige en in iedere heilige een zondaar. De meeste grote criminelen van onze geschiedenis hebben goed in zich gehad. Ook zij hebben gehouden van hun geliefde of geprobeerd hun kind te behoeden voor pijn. De meest liefhebbende mensen hebben wel eens anderen gekwetst.

Het aloude thema van de strijd tussen goed en kwaad is niets anders dan een equilibrium dat niet kan worden opgelost. Sterker nog, het is geen strijd. In ieder geval niet iets dat moet eindigen met één winnaar. De dynamiek en stroming van energie, zoals de hoge en lage drukgebieden in de atmosfeer, dat is waar het om gaat. Harmonie en evenwicht. In ieder mens afzonderlijk en in alle mensen bij elkaar.

4 opmerkingen:

 1. Harmonie en evenwicht in alle mensen bij elkaar is een nobel streven. Heel soms moet je juist kiezen om geen harmonie te hebben, ook dat is een keuze en ook dat geeft vrijheid! Leven en laten leven is dan het principe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en zelfs dan is er harmonie door de dynamiek...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hm, alweer niet met je eens :-). Harmonie is dan niet het goede woord in de situatie zoals jij m bedoelt, volgens mij, Harmonie staat toch voor een samenklank op een rustgevende manier. Balans, evenwichtig: dat staat voor harmonie. Vandaar dat de harmonie de harmonie is, je weet wel met al die blaasinstrumenten, omdat ze allen samen een evenwichtig spel vormen.
  En dat is met alle mensen niet. Dat kan ook niet...En dat is wat ik zei: dat is maar goed ook anders waren er geen verschillen in politieke partijen, geen verschillen in demografie etc. Waar jij op doelt is dymaniek inderdaad onderling. Verschillende meningen, belangen, inzichten. Dynamiek zeker! Harmonie niet. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Harmonie, da's in de Achterhoek een stoet mensen van diverse leeftijd, van zowel de mannelijke als de vrouwelijke sexe, die, gehuld in gesponsorde kleding, waarbij het regel is dat de volwassen mannen de broeken tot ver over de enkels dragen en de vrouwen dezelfde broeken met de pijpen ver over de neus van de schoenen hebben liggen, al toeterend, klingelend, tararaboemdiejejend marcheren door de straten van de boerendorpen, vooruitgegaan door een politieauto met daarin twee agenten die zich afvragen waaraan ze het verdiend hebben om bij het korps Achterhoek te zitten, achterop gereden door een grote tractor van het merk Deutz, groen, met een graftak op de motorkap, met aan het stuur een boerenzoon van huwbare leeftijd, die een enorme harde tampeloeres krijgt van de PK's onder hem en de reet van de dame met de tamboerijn die de rij sluit van de harmonie.

  Da's harmonie.

  BeantwoordenVerwijderen