zaterdag 6 juni 2009

Eigenlijk heel onlogisch

Deze keer geen nieuw vraagstuk, maar een ouwe koe. Ik heb alleen nog geen antwoord gevonden, dus de vraag komt zo nu en dan opnieuw boven drijven. Zojuist bedacht ik me, dat ik ‘m hier maar eens ter sprake ging brengen.

Vijf-voor-sluiting nog even de supermarkt in gerend voor de laatste boodschappen. Ik sta voor het vleesschap en vraag me af “waar heb ik zin in?”. Mijn oog valt op het Biologisch-logootje en daar gaan we weer.

Nu ben ik geen die hard biologische consument. Op een of andere manier heb ik wat minder warme gevoelens bij biologische mais of biologische sla. Bij vlees vind ik dat predikaat een stuk belangrijker. Daarnaast ontbreekt het me vaak aan de portemonnee om biologisch te kopen.

Wat ik me afvraag is: Waarom zijn de biologische producten zoveel duurder dan de ‘normale’? Ja, ik snap wel dat de productiemethode vanuit bedrijfseconomisch perspectief minder efficiënt is. Maar is dat dan ook reden genoeg om de producten hoger te prijzen? Als we het allemaal zo belangrijk vinden, waarom wordt de consument dan niet beloond voor zijn biologische keuze?

Een simpele wet in promotieland is het opwaarderen van de prijs/kwaliteit-verhouding. Nu denk ik dat menig consument echt wel snapt dat de kwaliteit van biologische producten hoger ligt dan van normale producten. Maar het prijsniveau ligt ook zoveel hoger. En daarmee gaat die gepercipieerde verhouding behoorlijk mank. Dat kipfiletje met groene sticker moet immers concurreren met dat pakket veul voor weinig. En maakt dat vrolijke vleesje dan wel een echte kans? Waarom zijn de biologische producten gewoon niet net zo duur als de niet-biologische? Met behulp van een subsidietje hier en daar moet dat toch mogelijk zijn lijkt me. Ik heb er mijn vinger nog niet achter, maar er zijn volgens mij mogelijkheden.

11 opmerkingen:

 1. http://kassa.vara.nl/portal?_scr=radio_artikel&number=3943657

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij vind je daar het antwoord. Is namelijk windows media file en dat wil mijn MacBook niet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi, I'm a Mac! Dus ik kan er ook niets mee. Maar jij aan de Mac??? Mag ik je feliciteren met dit heuglijke nieuws!? Ik ben echt blij voor je. Welkom bij de familie! En hoe voelt dat nou? Is it all you hoped for?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij was toch een onvrijwillige PC-guy? Niet dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op mijn werk that is! Maar thuis reeds geruime tijd voorzien van vijf apple producten

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vijf maar liefst? Excuses, een buiging is op z'n plaats. Ik kom niet verder dan twee. Maar dan mag ik wel op mijn kantoortje in V'waard werken met het enige echte spul.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En dan volhouwe dat Mac hemels is. Kan nog niet eens een media filetje openen. Ik heb het gezien en beluisterd en jij moet die file ook maar ns bekijken en beluisteren, Liane, Aber wo?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het kan wel, alles kan met een Mac. Wij willen echter die Windows crap niet binnen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad Windows op Mac... eigenlijk heel onlogisch ;)

  BeantwoordenVerwijderen