zondag 14 juni 2009

Duivels geluid

Het moest er maar eens van komen. Een topic met een benzineluchtje. Ik maak er geen geheim van, ik heb een voorliefde voor Ferrari. Een jaar of 3 terug reed ik over de binnenring van Eindhoven en naderde het verkeerslicht bij het PSV stadion. Mijn oog viel op een paardje, op de linkerbaan, een aantal auto’s voor me. Het was een 360. Ik had geluk, de auto’s voor mij moesten rechtsaf, waardoor ik naast het machtige monster kwam te staan. Snel draaide ik mijn raam open om alles van deze ontmoeting in me op te nemen. Het licht ging op groen en we trokken samen op. Hij heel erg kalm. Totdat we onder het spoor door reden, toen duwde de bestuurder zijn rechter voet naar beneden en de 360 brulde het uit. Het geluid weerkaatste zo machtig mooi in dat kleine stukje tunnel dat de tranen in mijn ogen sprongen.

Vorig jaar onmoette ik in Eindhoven voor het eerst het allermooiste schepsel dat er ooit is gemaakt. De 599 GTB Fiorano. Deze auto is helemaal af. Hij is verre van exotisch als de Enzo. Hij is juist heel compact. Maar zooooo mooi. Je moet er alleen een paar ton voor neertikken wil je ‘m ‘de jouwe’ kunnen noemen. Het enige wat er jammer aan is, is dat er een V12 in ligt. Nu is er op zich niets mis met een V12. Het is een prachtig stukje engineering. De kracht van zo’n ding is onnavolgbaar. Alleen een V12 klinkt heel erg keurig. Ja, hij klinkt niet zo als die auto van jou of mij, het is een andere klasse. Maar wel heel keurig. Een V8 daarentegen heeft een roffel. Ook mooi, maar dat is het toch nèt niet. Menig Amerikaan heeft een V8 en ja, dat maakt het dan juist ordinair. Nee het echte werk komt van een V10.

De V10, u weet wel, zo klonken Formule 1 auto’s voorheen. Ik weet het nog goed. In 2000 ging ik naar de race op Hockenheim. Er was nog nooit zoveel regen gevallen. De bandenstapels hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag letterlijk door de pit lane gedreven. Met een paraplu op de tribune werkt niet, dus ik ben twee dagen lang tot op mijn onderbroek nat geregend. Daar zat ik in het motodrome. De enige plek op het enige circuit ter wereld waar het geluid zo wordt gevangen. Ze kwamen van links om voor mijn neus in de ankers te gaan, linksaf te draaien en weg te accelereren. Het geluidgeweld dat dan over je heen komt is bijna niet te beschrijven. Met iedere opschakeling komt er een klap vrij die dwars door je lijf gaat. Het is feitelijk geen geluid meer, het is een drukgolf. En het gillen van de hoge toeren is geen gillen meer. Het is het hysterisch gekrijs van de duivel zelf. Het lijkt wel of de motor niet op benzine loopt maar op glassplinters. Verwoestend.

Nog heel af en toe hoor ik een glimp van dat uitzinnig geluid. De Lamborghini Gallardo heeft namelijk een V10 en gelukkig rijden er 1 of 2 rond in de omgeving van Eindhoven. 

V12, V10 en V16:

http://www.youtube.com/watch?v=QW-aQqDZgeA&feature=PlayList&p=F739CE88102D94E6&playnext=1&playnext_from=PL&index=92

Gallardo:

http://www.youtube.com/watch?v=Hovbx6rvBaA

4 opmerkingen:

 1. OMG! Liane, wat een natte droom. Een vrouw die zo gepassioneerd over auto's schrijft, dat passeert elke erotische grens. Dat is P met een hele dikke P. Het is dat ik getrouwd ben, anders zat ik nu in de auto (helaas, slechts 170 pk en dieselig) om de truuk in de lift op je toe te passen. Jullie hebben daar toch wel een lift? Als ik dus vrijgezel was, ehh.. en jij óók natuurlijk, zou ons enige toekomstprobleem zijn, hoe we het geld voor zo'n raspaardje bij elkaar zouden moeten krijgen. En onze relatie zou denk ik stranden op de ruzie over wie er nou mag rijden. Denk ik.
  Enniewee, wat een monsterlijk lekker stuk om te lezen. Eat your heart out, Autoweek. Jullie zijn voor mietjes.

  Mol

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nope geen lift hier. Is Valkenswaard hè...

  Tsja, ik geloof dat ik de ideale vrouw ben ;). Het wordt nog erger. Mits de teams me interesseren kijk ik zelfs voetbal...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh hey! had ik het laatst niet over eigendunk? Het moet nu niet gekker worden hoor! de ideale vrouw bestaat niet, net als de ideale man. Die bestaat ook niet. Klaar.... Wat ik juist zou zeggen: ga terug naar de charme van ons vrouwen, schrijf over poezelige dingen die mannen zo aanspreken. Schrijf een lief stukje. Vertel over je hakjes, over je jurkjes over je vlechtjes. Stoer: okee, maar niet te hoor! Die PK's hebben we nu wel gehad hoor. Terug naar t vrouw zijn! kom op! :-):-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Don't worry, ik verander niet in een vent hoor, ben op en top vrouw. Maar poezelige dingen, nah nee. Maar blijf vooral volhouden, er komt ongetwijfeld wel weer een onderwerp voorbij waar je helemaal los op kan.

  BeantwoordenVerwijderen