zondag 16 augustus 2009

Sleur

Als vrijgezel heb je voordelen en nadelen. De voordelen mogen duidelijk zijn. Maximale vrijheid is daar één van. Het overgrote nadeel is dat er niemand is als je ‘m nodig hebt. Ja natuurlijk zijn er vriendinnen en vrienden. Maar de behoefte aan een aai over je bol komt op de meest rare momenten. Maar ik vraag me af of mensen in een relatie die liefde en aandacht ook wel krijgen als ze dat nodig hebben. Ik hoor steeds vaker het s-woord vallen. Sleur. Om me heen, van mensen die ik ken. Via via over mensen die ik niet ken. Sleur wordt dan meestal in één zin genoemd, samen met de woorden kinderen, moe, geen tijd, geen aandacht, irritatie, geen gesprekken, geen sex, geen spontaniteit, werk. Zoveel mensen zijn diep in hun hart ongelukkig.

Luister, bij mij was het in mijn laatste relatie geen haar beter op het eind. Ik draaide op routine en alles wat afweek daarvan werd vermeden. Maar is het dan zo dat iedere relatie ooit zal eindigen in een sleur? Is dat onvermijdelijk? Of is er een medicijn? Als dat zo is, hoop ik dat iemand dat zo snel mogelijk wereldkundig maakt om nog meer leed te voorkomen.

6 opmerkingen:

 1. huh? ben nu wel benieuwd...
  F.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nope. Antwoordend op je vraag ("is het zo dat...") volgens mij is het trend om sleur te noemen. Sleur is synoniem voor: vertrouwd, maatjes, rust, door en door, gewenning. Op zich, naast dat het spannend moet blijven op bepaald vlak, prachtige woorden. Als je vertrouwd bent, maatjes bent, rust vindt bij elkaar, elkaar door en door kent en gewend bent om degene om je heen te hebben (en dus ontwenning hebt als íe er niet is) dan is dat volgens mij een geschenk. Geen sleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vertrouwd is goed. Maar waarom zijn dan zoveel mensen ongelukkig in hun relatie, los van hoe je het beestje noemt?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat week nie. Die speel ik door aan mijn secondanten. Nee zonder gein: natuurlijk wordt het gewoner en misschien wat minder spannend op zijn tijd (wat jij noemt, moe, geen tijd etc.). Maar volgens mij zit het in de psyche van de mens om op slechte momenten te mopperen. Op hele goede momenten, dus van opperst geluk, dan hoor je dat vaak niet terug. Denk ik dan. Dus ik ben geneigd te zeggen dat het een vertekend beeld is wat je schetst ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga mee met M.'s neiging. Sleur ervaar ik nooit en met twee kinderen die me elke dag weer verbazen en een 50/50 verdeling met mijn vrouw leef ik dynamischer dan ooit. Ik ervoer soms meer sleur toen ik nog vrijgezel was. Maar misschien ben ik niet representatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig om te zien dat jullie geen sleur ervaren of uberhaupt iets van die strekking. Count your blessings!

  BeantwoordenVerwijderen