woensdag 12 augustus 2009

Kijkt u mee?

In ieder van ons schuilt tot op zekere hoogte een voyeur. Of het nu gaat om een geheime vergadering waarin de nieuwste ontwikkelingen worden besproken. Of door een spleetje van het gordijn kijken als de buren een hete nacht beleven. Of de fantasieën en belevenissen van een ander aanhoren. Stiekem smullen we ervan, maar waarom? Waarom is het toch zo spannend om verhalen te horen/zien die zich in besloten kring afspelen? Omdat we het niet mogen weten? Of omdat we niet zijn uitgenodigd? Of omdat we in het dagelijks leven ons stinkende best doen om vooral geciviliseerd te zijn, terwijl het beest nog sluimert?

3 opmerkingen:

 1. Dat geciviliseerde zorgt er juist voor dat stiekem kijken zo spannend is. Als er geen geheimen meer zijn staan alle gordijnen open!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar de grote vraag is: Waarom is stiekem/geheim spannend? Wat is dat? Hoe komt het dat we onze oren spitsen, we zachter gaan praten en onze ogen glinsteren?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om alle redenen die je noemt. Het geeft een machtig gevoel dat je iets weet of ziet van een ander wat je normaliter niet had geweten of gezien.
  Voyeurisme is spannend op alle fronten, er is altijd een pakkans, dus het stiekeme eraan geeft ook een kick. Zelf maak ik wel onderscheid in voyeurisme op het gebied van sex (ervaringsdeskundige) en op het gebied van niet sex-gerelateerde aangelegenheden. Stiekem kijken naar de sexuele escapades van een ander is zeer prikkelend.

  BeantwoordenVerwijderen