maandag 31 augustus 2009

Nuenens finest


Deze ontdekking is inmiddels een kleine 8,5 jaar oud. D en ik hadden net ons huis gekocht en maakten ons klaar voor de verbouwing. Tijdens al dat gependel tussen de Jeroen Boschlaan en Nuenen zocht D iedere keer weer een nieuwe route. Zo was er de versie van de Tongelresestraat – Wolvendijk – Wettenseind. Op het Wettenseind tref je zo’n ouderwets driehoekje met enkele verbouwde zeer luxe boerderijen. En temidden van dat alles een klein stukje afgezet grasveld waar geitjes op wonen. Dat werd de geitjes-route (leuk in combinatie met de Wolvendijk).

Een andere favoriet was de versie langs het dierenasiel in Eindhoven, door de landerijen

(Collseweg) en over het Eeneind. Het Eeneind is een gek stukje Nuenen. Het ligt net buiten het dorpsgebeuren. Is half industrieterrein, half woonwijk. Dwars door deze wijk loopt het spoor. Niet echt een bijzonder aantrekkelijke omgeving. Behalve één straat, de Stationsweg. Okee, ik weet niet waarom het zo heet, er is geen station, maar goed dat geheel ter zijde. Aan de stationsweg liggen twee huizen. En aan het eind van die straat weer een gek driehoekje met in het midden een kapelletje onder gigantische kastanjebomen. Beide huizen aan de Stationsweg in Nuenen zijn erg bijzonder, maar dit huis is denk ik wel het mooiste huis dat ik ooit heb gezien. Zeker in combinatie met de bijna spookachtige, of sprookjesachtige, tuin die eromheen ligt. Lange tijd is de asiel-route afgesloten geweest door nieuwbouw en wegopbrekingen in Tongelre. Maar sinds twee weken rijd ik ‘m weer iedere dag en kom ik ook iedere dag dit huis tegen. Vond dat jullie ‘m ook moesten zien...

8 opmerkingen:

 1. Hier moet ik op reageren! Aan de stationsstraat lag vroeger wel degelijk een station. Dat huis is namelijk de oude stationshal! En de spoorlijn ligt er nog, doet nu dienst als goederentransport. Bekend terrein voor mij trouwens. Wij hebben in de kapel daar zelfs onze trouwfoto's gemaakt. Kom daar heel erg regelmatig. Prachtige locatie ja!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat gaaf, was dat de stationshal???? Btw, dacht dat jullie toen foto's hadden gemaakt bij het kapelletje daar achter het stadhuis. Maar wat een gaaaaaaaaaaf huis is het, echt het mooiste dat ik ooit heb gezien. Wat is dat geweldige witte pand ernaast? Kun je bijna niet zien door de enorme heg, maar de achterkant van het pand is ronduit schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ja en de geitjesroute: onderschat deze niet. Op je eerste foto staat de St. Antoniuskapel. In de 14e eeuw, met de pest, bleef Nuenen-Opwetten bespaard van deze ziekte. Dat was opvallend. De broeders bleken immuun voor deze ziekte. Ter ere daarvan werd een kapel gebouwd. In 1987 is de, destijds in verval geraakte, kapel opnieuw opgebouwd. Allemaal komen kijken dus! En! een kerske opsteken (en wel 50 eurocent in t bakje doen he!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nee,die foto's zijn in dat kapelleke gemaakt. Daar achter het gemeentehuis (stadhuis? hallooo, t is Nuenen ghigh), is de trouwzaal. Vandaar. Dat witte huis weet ik niet precies, van de machinist van destijds denk ik :-) Maar dat ga ik achterhalen, let maar op! even in de archieven van Rond de Linde kijken. Of bezoek eens de Heemkundekring van de Dryehornick in Nuenen. Interessant historisch materiaal. Kun je zo naar binnen in t Klooster!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een retesfeervol huis en als je goed kijkt, zie je er ook wel iets van een station in. Wat een feest moet dat zijn om daar te wonen. Maar hopen dat het er niet echt spookt, want elke nacht wakker worden met een overleden stationschef aan het voeteneind van je bed... Brrrr!!!

  Mooie foto's Liane. En M., bedankt voor de smeuïge uitleg erbij. Als ik eens in Nuenen ben binnenkort, rij ik er langs. Zelf bekijken en de sfeer opsnuiven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh sorry, ik verwar jouw geitjesroute met de Stationsstraat. Ja ook die geitjesroute is leuk ja. Staan daar zo mooi te bokken in dat driehoekje. Grappig. Sorry voor het misverstand, bij het kapelleke lopen ook geitjes, vandaar! Weet je trouwens nog dat ik je aan eht begin van de geitjesroute een keer diep in de nacht heb overgeladen in de auto van D? Jij had teveel borreltjes op. Van dat geel spul, hoe heet dat ook alweer. Moet ik altijd aan denken als ik daar rij. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve help???? Overgeladen???? I have no recollection of that... snie goe...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Advocaat? Citroenbrandewijn? Limoncello of hoe heet dat ook alweer?

  BeantwoordenVerwijderen