dinsdag 3 november 2009

Holy ostrich

Een waarschuwing vooraf: Alle fanatiek praktiserende katholieken kunnen er nu beter voor kiezen om dit stukje aan hun voorbij te laten gaan.

Here goes. Ik ben gedoopt, gevormd en tussendoor heb ik nog ergens het cadeautjesfestijn ‘communie’ meegemaakt. Maar dat ik nu iets heb met het katholieke geloof, nee. Ik hang eigenlijk geen stroming aan. Ik ben zo’n gevalletje mix ’n match, met een hoog gehalte niks. Ik kan dan ook niet zeggen dat ik alles afweet van de katholieke kerk. Wel weet ik dat de kerk homoseksualiteit afkeurt. En daarmee vallen ze direct buiten de boot als je het mij vraagt. Zo zijn er nog wel meer standpunten uit het stenen tijdperk, waar ik me niet in kan vinden. Ik vind het een achterhaalde club, een kortzichtige zienswijze. Maar voor één ding moet ik ze absoluut credits geven. En dat is de mate en manier waarop ze (in ieder geval een deel van poppetjes) nieuwe media en nieuwe technologie hebben omarmd. Sinds jaar en dag kennen we de pastoor die podcasts uitbrengt. Hij woont ergens in Italië. Hij was zelfs ooit te zien in een Postbank-spotje, achterop een scooter over de Fori Imperiali. Het wordt nog veel gekker. Een pastoor die twittert (http://twitter.com/FatherRoderick)...

Op een of andere manier hebben ze bij de katholieke kerk begrepen dat de wereld verandert. Okee, de visie blijft hopeloos achter. Maar ze zien in dat het medialandschap verandert, de consumptie van prikkels door het volk meer on demand is en dat er nieuwe kanalen zijn, die voldoen in die behoefte. Nu ben ik niet de expert voor social media, daarvoor moet je bij mijn collega D zijn, maar je moet toegeven dat de ontwikkelingen supersnel gaan en rete-spannend zijn.

Als je nu weet dat zo’n conservatieve instelling als de kerk de waarde van SM inziet. Hoe komt het dan dat zoveel bedrijven en organisaties een beetje onwennig en afwachtend langs de zijlijn staan? En welk excuus gebruik jij om je er niet in te verdiepen? Of welk argument vormt in jouw organisatie die betonnen muur waar je keer op keer je kop aan stoot? Is het iets als “dat is niet serieus genoeg voor onze branche”? Of “dat is alleen weggelegd voor de snelle jongens”? Sinds wanneer is de kerk lichtvoetig of vooruitstrevend, kom op zeg. Kop uit het zand en gaan!

8 opmerkingen:

  1. Ik vind je tweet: "Wat is jouw excuus" meer passen bij de verkiezingsslogan in 2010. Waarom ga jij niet stemmen?. Dus wat is jouw excuus. Slaat helemaal niet op dit verhaal, maar moest er aan denken. Inhoudelijk ga ik nog verder in op bovenstaand stuk van je. Later.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. God ik ben me een partij moe op dit tijdstip. De waarde van SM. Social Media. Kwartje viel langzaam. Ik zag weer kruipende mensen met zwarte proppen in de mond, leren laren en Nazipetten. Excuse me.

    Maar inderdaad: social media wordt nog niet omarmd zoals het zou kunnen, gelukkig maar. Dat geeft degenen die het wel doen een fijne voorsprong. Straks wordt ook het SM landschap overbevolkt en dan moeten we weer op zoek naar iets anders... Of het zelf uitvinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu ik, redelijk uitgeslapen, er nog eens over nadenk, ben ik van mening dat de Katholieke kerk sinds dag 1 in haar bestaan al gebruik maakt van social media. Zij was het die ten tijde van de grote meesters op schildergebied voor brood op de plank van deze heren zorgde. De meeste religieuze schilderijen, beelden, smeedwerken werden in opdracht van de kerk vervaardigd, om op plaatsen ten toon te stellen waar veel mensen kwamen. Omdat er een boodschap de wereld in moest. De opvattingen van de kerk zijn in mijn ogen dan wel conservatief, maar de middelen die men gebruikt om dit wereldkundig te maken, zijn wel van deze tijd. Habemus Papem straks als tweet?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi Mol dat je in mijn 'steel' praat. Zo zie je hoe belangrijk kunst is voor de wereld. Of geef ik er nu een heeeel andere twist aan? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wees gerust allen, zucht, a dirty mind is a joy forever. SM=Social Media

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @M. kunst is belangrijk ja. Zonder kunst geen kunstgebit, kunstlul en kunstknie. Behehe flauw he... Nee, wat zou het er saai uitzien zonder kunst. Zo zit ik met de kids nog wel eens in de wachtkamer van de huisartsencentrale, als ze midden in de nacht weer een koortsje hebben of iets anders en dan heb ik uitzicht op een prachtig schilderwerk. De hele huisartsenpost is, op de huisarts en de dame die je binnenlaat na, leeg.
    Telkens denk ik weer: raam open, schilderij eruit, houdoe en bedankt ole ole en buiten in het perkje het kunstwerk oppikken en het nachtelijk duister opzoeken met de kofferbak vol moois.

    Maar da's dan weer zielig voor de patienten na ons, die kijken dan naar een goor kader op het behang, waar het ding ooit hing....

    Het is te laat. Ik draaf weer door...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Mol ja en die patienten na jullie, hoeven maar 1 telefoonnummer te bellen dan, dan wordt het meteen geregeld! het begint 0900-KAD. Klaar! :-)

    BeantwoordenVerwijderen