vrijdag 20 november 2009

D'n Baas

Bazen zijn er in veel soorten. De baas in huis, iets de baas zijn, de baas tussen de lakens, maar vandaag heb ik het over de baas in de zin van de werkgever. En ook als je het over dat type baas hebt, zijn er nog vele verschijningsvormen. Wat me opvalt is dat er, in my humble opinion, meer slechte bazen zijn dan goede.

Wat een goede baas kenmerkt is dat hij of zij ervoor zorgt dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Dat de medewerkers dàt doen waar ze goed in zijn en waar ze ook plezier in hebben. Dat de samenhang tussen mensen onderling en mens + materieel een optimale combinatie is. Dat hij of zij een visie heeft over waar de tent heen moet en een verdomd scherp oog voor hoe het er op dit moment voor staat. Dat hij of zij ziet en snapt wat ervoor nodig is om die brug te slaan en capabel is om die dynamiek in gang te zetten. Ideaalplaatje toch.

Hoe komt het dan toch dat er meer bazen zijn die niet aan dat profiel voldoen dan wel. Hoe vaak hoor ik wel niet dat de baas uit eigen lijfsbehoud de ontwikkeling en kansen van medewerkers tegenhoudt. Dat de medewerkers met hun eigen specifieke kwaliteiten, competenties en taken niet serieus worden genomen in de uitvoering van hun werk. Dat er aardig wat bazen zijn die niet open staan voor het onconventionele idee en liever lekker verder gaan op de tour die ze op dit moment ook geen zak oplevert, gewoon omdat dat ‘my way’ is. Is het misschien zo dat stijfkoppigheid, gebrek aan visie en onbereidwilligheid voor verandering prima kwalificaties zijn voor de functie ‘baas’?

De king of idiots is gewoonlijk de baas van een communicatieadvies- of reclamebureau. Ik heb er heel wat gezien en ik ken heel wat mensen in mijn omgeving die er werkzaam zijn. Ik heb nogal een referentiekader zeg maar. De man die aan het roer staat van VIS is hierop een bijzonder exclusieve uitzondering. Maar de meeste bureaubazen zijn overmoedig, dol op misbruik van macht, denken dat ze van alles verstand hebben, zijn vooral bezig met zakken vullen en daarnaast met zinloos lullen. Dus denk je als ‘gewone’ baas dat dit the end of the road is, dan is er altijd nog een mogelijkheid voor een treetje hogerop. Je koopt je gewoon in bij een bureau en ontwikkelt je tot het hoogst haalbare in bazenland.

4 opmerkingen:

 1. of queen..... and you know who

  BeantwoordenVerwijderen
 2. eeehm.. heb jij mijn gedachte gelezen ofzo??? fascinerend...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe zou het komen dat, zoals jij ze noemt, kings of idiots de baas worden? Er zit wel een patroon in lijkt het. Blijkbaar doen ze dan toch iets goed?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen ik eens een arbeidsgeschilletje had, omdat een baas zoals hierboven omschreven de kont tegen de krib gooide, werd me door zijn meerdere "uitgelegd" dat de idioot in kwestie ervoor betaald werd om het beter te weten. Weggegooid geld...

  BeantwoordenVerwijderen