donderdag 29 oktober 2009

Wat nou positief

Laatst las ik weer een berichtje op nu.nl waar mijn nekharen van overeind gingen staan. In plaats van een poging te doen om te beschrijven wat er werd gemeld, een quote: “Een meerderheid van het parlement wil wettelijk vastleggen dat bedrijven met meer dan 250 werknemers ernaar moeten streven dat 30 procent van de bestuurders en commissarissen een vrouw is”.

Ik begrijp hier werkelijk geen bal van. Hoezo een kwantificering? Wat zegt dat over de kwalificatie van de dames? Ik wil niet zeggen dat heren beter zijn dan dames op topposities. Totaal niet. Maar ik geloof toch nog steeds heilig in het principe dat the best (wo)man for the job een positie behoort te bekleden. Niet omdat men een sexe-target moet halen.

Ook al schop ik hiermee de eventuele feministische lezer (volgens mij mag ik in dat geval ook geen ‘lezeres’ zeggen) alhier de schenen blauw, wil je part-time werken, dan heb je in sommige functies gewoon niks te zoeken. Dat geldt ook voor heren trouwens. Bepaalde functies kun je niet in 3,5 dag uitvoeren. Ook niet in 4. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen voorstander van de 24/7 mentaliteit. Sterker nog ik zet me er regelmatig tegen af. Managers zijn ook gewoon mensen. Maar dat collega’s hun agenda door elkaar moeten origamiën om te kunnen match-’n-meeten met hun baas, vind ik van de zotte. Dus kap nou eens met dat positieve discriminatie-geëikel en laat iedereen gewoon hun werk doen.

3 opmerkingen:

  1. Ik ben het helemaal met je eens, Liane. Belachelijk! 'Positieve discriminatie' is ook discriminatie. Laten ze inderdaad de best geschikte persoon voor zo'n job uitkiezen. En of dat dan een man, een vrouw, een allochtoon of wat dan ook is, de beste moet het worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooohooo Liane, wat moet ik toch met jou? Het kriebelt om een reactie te planten, maar wil dat niet hap-snap doen. Ik ga daar ns goed voor zitten ,maar dat had je vast wel verwacht. Alhoewel ik nog twijfel over een reactie, want wat schiet ik er mee op? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, ik doe het niet, ik doe het wel, ik doe het niet. Nee ik doe het niet. Dit is niet te bediscussieren via log. Wat wel zo is: streven naar meer vrouwen in de top moet gepromoot worden. Want er zijn topvrouwen die hetzelfde kunnen als die mannen die nu op die positie zitten. Alleen ze zijn verstopt, komen niet bovendrijven, worden niet gestimuleerd. En dat gaat nu wel gebeuren. Dus alleen maar goed. That's all I want to say now over dit issue. Mooi onderwerp voor mijn Female Business Magazine werk!

    BeantwoordenVerwijderen