vrijdag 2 oktober 2009

Eindhoven vs Nuenen Zuid

Wat ben ik nu? Een Nuenenaar of een Eindhovenaar? 34,5 jaar geleden stond mijn wiegje in Eindhoven. Daar ben ik ook opgegroeid en heb ik tot mijn 26e gewoond. Daarna vertrok ik naar Nuenen met vriendlief.

Ik woon in Nuenen, Nuenen Zuid om precies te zijn, vanwege de rust, die ik ook nodig heb. Daarnaast is het hier heerlijk ruimtelijk en groen. En deze prijs/kubieke meter-verhouding vonden we op dat moment nergens anders (in een acceptabele gemeente). En nee, ik heb hier geen last van de notorious Nuenen-Zuid-bende.

Ben ik nu een Nuenenaar dan? Officieel wel. In mijn hart niet. Het is een mooi dorp en de dorpskern is gemoedelijk en knus. Maar er is geen chemie tussen Nuenen en mij. Wel met de plek waar mijn huis staat en het huis zelf. Niet met het dorp.

Vanmiddag ging ik naar de film in Eindhoven. Na 2,5 uur in het donker te hebben gezeten, kwam ik buiten in een schemerend Eindhoven. Het gonsde. Een mix van mensen die naar huis gingen na een werkweek en winkelpubliek bevolkten de stad. Terwijl ik na een korte stop de Albert Heijn uit liep bekroop me weer dat gevoel. Ik was onderdeel van een groter geheel en toch op mezelf. Die anonimiteit van de stad en tegelijk die dynamiek, geeft me echt zo’n gevoel van being alive. Ik ben en blijf een citygirl en Eindhoven is mijn stad. Ik zou er alleen niet willen wonen. Dus ondertussen blijf ik gewoon an alien in Nuenen. Met de stad onder handbereik.

11 opmerkingen:

 1. Toch begrijp ik dat niet echt. Ik herken exact jouw gevoel en dat is ook de reden dat ik niet in een dorp rondom Eindhoven zou willen wonen. Een stad op afstand is niks voor mij, ik moet het altijd rondom me voelen zoemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach het zoemen is altijd dichtbij, een paar kilometer verderop maar. Maar als je weet hoe ik woon, begrijp je het wel. Rust en vrede om me heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tja, ik moet natuurlijk reageren. Ondanks dat ik geen Nuenenaar ben van oorsprong, voel ik me hier thuis. Hier heur ik thuis. Een mooi dorp, met een enorme potentie aan creativiteit, kunstzinnigheid en ondernemerschap. @Marc ik nodig je een keer uit om 's avonds zo tegen schemering door de Parkstraat te lopen en dan een blik te werpen op de mooie kern met haar muziekkiosk, het klooster, alle lempkes aan bij de café's en over het bruggetje bij het water. Een kopje koffie bij Auberge Vincent: dan heb je het mooiste uitzicht.

  Ik voel me hier altijd vakantieganger. En niet dat ik nou zo dorps denk, maar als wij op de fiets stappen en bij ons achterlangs zo in de bossen zitten anar Stiphout, denk ik altijd: laat maar zitten met die drukke stad. Die hectiek, die stress. Ik zoek m zelf wel op als ik daar behoefte aan heb. Ondanks dat ik me heel goed kan voorstellen dat er mensen zijn die die bruisende energie om zich heen willen voelen.
  @liane: hey, t blijft Nuenen-Zuid he...:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als onbekend dorpsgenoot van jou moet ik nu even ingrijpen, Liane. Zeker omdat jij jezelf beschrijft als iemand die graag 'vanuit de bigger picture' kijkt.
  Maak je eens los, Liane. Maak je eens los van die toevallige gemeentegrenzen die in 1832 op de kaart getekend zijn. Door boeren die toen de boerendorpen hier moesten besturen. Grenzen die om een of andere reden de tand des tijds overleeft hebben. Blauwe borden langs de weg die er nog steeds voor zorgen dat mensen op waangedachten komen dat er een stad is en dat er randgemeenten zijn.
  Hou toch op! Eindhoven is al lang niet een stad met randgemeenten op afstand. Eindhoven is een metropool van meer dan een half miljoen inwoners. Een uitgesterkt stedelijk gebied met mooie en minder mooie wijken. En wat groen er tussen. Ter grootte van pakweg Antwerpen, Dusseldorf, Valencia. Waar het zoemt, waar het leeft. Waar ook rustige sub-urbs zijn. Waarbij ze alleen vergeten zijn de gemeentegrenzen aan te passen.
  Als je zo naar de werkelijkheid kijkt, doe ik al jaren, is Nuenen een heerlijk wijk van Eindhoven. Wellicht de mooiste sub-urb. Met alles wat je wilt om te wonen. Heerlijk centrum, groen. Gezellig. En het echte gezoem op 10 minuten fietsen. Vrijdag om 5 uur zin in een uitje. Kwart over 5 in de bios. Half 7 een terrasje in Amsterdam? 7 uur aan de Rijn in Keulen? Of om 9 uur in Parijs? Zeg het maar!!
  Denk vanuit ‘the bigger picture’, doe je toch zo graag, en zie dat het zo goed is Nuenen-Zuid. Best of both worlds!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee maar @anoniem, wat een snaar-strakke reactie. Ik herken de schrijfstijl niet, so you must be new here. Ik mag die visie van jou wel, ik denk dat ik het zo maar eens ga bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @liane op het eerste oog zou je de tekst en de manier van schrijven toewijzen aan de globetrotter uit Eindhoven. Maar denk toch dat Amazone verborgen talenten heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Thanks! Inderdaad new here. Kreeg een Google alert naar je log. Kon het niet laten.
  Je log prikkelt. I'll keep an eye on you!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Harrie vraagt zich af waarom de mensen hier -of ze nou uit Eindhoven of uit Nuenen komen- zoveel Engelse kreten door hun stukken moeten gooien, terwijl ze het ook in onze moerstaal kunnen zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel herkenbaar... Ik als "Bestenaar" dus geen echte "Besse" ben ook erg tevreden met waar ik woon, Maar heb niet veel met Best verder..
  En dat gevoel na de bioscoop herken ik helemaal.
  Zie het maar als "suburbia" bij Eindhoven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem beschrijft het heel goed. Toch zou het mooi zijn als zoiets geëffectueerd zou worden. In Den Haag denken ze wel in blauwe borden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @DUB: bedankt voor het compliment! Ik las ergens anders over je politieke ambities. Goed dat je dat doet! Is bovendien een prachtklus, niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk doet het er wel toe. Succes er mee!

  BeantwoordenVerwijderen