zondag 18 oktober 2009

Herkomst onbekend

In mijn favoriete liedjeslijstjes tref je vaak nummers aan met of heel veel energie, of een donkere twist. Meestal is mijn muzieksmaak ook goed te herleiden. Als jong Liaantje luisterde ik in de jaren ‘80 op donderdag naar de Top-50 en op vrijdag naar de Top-40. Veel nummers uit die tijd bezorgen me nog steeds fijne herinneringen. Even later was daar de onvolprezen Bond van Doorstarters. En de Ferry Maat’s Soulshow. Ik geloof beide op dinsdagavond. Ik luisterde ook veel naar BFBS. In die tijd is ergens mijn voorkeur voor muziek met een beat ontstaan denk ik. In de nineties vond ik mijn refuge in Grunge. Nirvana, Pearl Jam en meer van dat spul. Direct gevolgd door de Britpop- stroming. In mijn studententijd kwam daar Triphop bij. Along the way heb ik alles wat maar een beetje rook naar protest en rebellie ook enorm kunnen waarderen.

Waar gaat dit verhaal heen? Iets wat in bovenstaande lijstje ontbreekt is klassiek. Ik mag graag naar Beethoven en andere componisten luisteren. Ook hapklare brokjes opera smaken me prima. Waar dat vandaan komt? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Van thuis uit heb ik het zeker niet meegekregen. Is ook niet iets wat je op popzenders tegenkomt of in je studententijd mee geconfronteerd wordt. Ik weet alleen dat ik ervan kan genieten en ik me er heerlijk door kan laten meeslepen. Luister maar eens naar bijgaande fragment. Als je daar geen kippenvel van krijgt, dan weet ik het ook niet meer.

Toen ik afgelopen week Paul Witteman vol overgave hoorde vertellen over zijn boek ‘Onvoltooide werken’, wist ik het zeker. Ik moet eens wat meer van dat klassieke spul gaan aanschaffen.

1 opmerking:

  1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er een beetje nerveus van word. Toegegeven: de toewijding en emotie van Callas doen me iets, maar ik vind nergens een handvat. Zal ook te maken hebben met het feit dat dit soort werk totaal onbekend is voor me. En met het feit dat ik "verpest" ben met een muzieksmaak die door de gemiddelde Nederlander als "grafhorror" betiteld wordt. Vaker luisteren en dan opnieuw oordelen dus.

    BeantwoordenVerwijderen