zaterdag 7 augustus 2010

Tolerantie vs vrijheid

Afgelopen week zag ik een reis/reportageprogramma waarbij een dame op bezoek was in Uganda. Ze deed navraag naar homosexualiteit in dat land. De reacties van de mensen die zij sprak, zowel de toevallige voorbijganger op straat als de woordvoerder van de president, waren ronduit schokkend. Homosexualiteit was een ziekte. Net als drugsverslaving of ieder andere misfunctionering van lichaam en ziel. Homosexualiteit is strafbaar in Uganda. En als je uit de kast komt, kun je rekenen op bedreiging, verstoting, mishandeling en vervolging. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel waarbij de doodstraf kan worden opgelegd voor het ‘vergrijp’ homosexualiteit. Dat klinkt onvoorstelbaar, maar als het programma de meningen op straat vraagt, blijkt dat de Ugandees het eigenlijk een hele redelijke straf vindt. Verbijsterd was ik. En misselijk tegelijk. Je kunt zeggen “Tsja dat is een of ander onderontwikkeld land” ter verdediging. Maar voor zo’n visie op sexuele vrijheid is naar mijn mening geen enkele verdediging mogelijk...

Een paar dagen later zag ik een ander programma. Het COC stuurde Respect2Love-streetteams naar het Kwakoe festival. Nederlandse setting, Nederlandse mensen, geen gekke dingen zou je denken. Toch? Totdat de camera crew een gesprek aanging met mensen als de leden van het streetteam uit beeld waren. Het bestaan van homosexualiteit werd door mensen ronduit ontkend. Een ander zei weer “Als ik had geweten dat die dame lesbienne was, had ik geen praatje met haar gemaakt”.

Daar sta je dan met je ‘Nederland is een tolerant land’. Helemaal niks tolerants aan. En hoezo ‘tolerant’. Wat is dat voor een woord. Waar is tolerantie voor nodig? Tolerantie is niks anders dan het verdragen of gedogen van iets waar je eigenlijk op tegen bent. En hoe kun je nu uberhaupt tegen vrijheid zijn? Ik word daar kwaad om en ik snap het niet. Dat moest ik even kwijt. Dank u.

5 opmerkingen:

 1. Denk dat de reactie op tv van de nederlandse kant een uitzonderng is. Vandaag Gay Parade gezien op tv? best tolerant hoor hier. Heb altijd sterk de neiging op dit soort uitspraken te reageren; hoe reageer je zelf als iemand in je directe omgeving zegt dat hij of zij homosexueel is? zelf moeten we het goede voorbeeld geven qua tolerantie, maar ook daar schordt het nog te vaak aan naar mijn idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk eerlijk gezegd niet dat bezoekers van de Gay Pride een afspiegeling zijn van de Ned. samenleving. Helaas, was het maar zo. Dat event wordt sterk uitvergroot door de media-aandacht, daardoor lijkt het even zo. Hoe ik zelf reageer? Tsja hoe moet je daarop reageren. Soms verrast het je. Soms niet. That's about it.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Omdat ik ervaar dat mensen sociaal wenselijk doen. Ze accepteren het vaak bij monde, totdat iemand in hun omgeving dit toegeeft, dan schrikken ze of hebben ze een oordeel. Mijn ervaring

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vervelend dat je die ervaring hebt. Laten we maar gewoon hopen dat er ooit een tijd komt waarbij iedereen ieders voorkeur op dit gebied gewoon accepteert (en niet tolereert).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel vervelend, die tijd gaat niet komen. Iedereen heeft zijn mening. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Het ziet diepgewortelt helaas

  BeantwoordenVerwijderen