vrijdag 13 mei 2011

Hoe verstandig is verstand?

That’s the question. De één beslist vooral op basis van intuïtie en gevoel. De ander overweegt alle pro’s en cons voordat hij of zij een keuze maakt voor iets. Zo hebben we allemaal wel een voorkeur. Maar wat is de beste manier? Is verstand de verstandigste keuze? Of hangt het helemaal van het te kiezen onderwerp af? En ook nog eens van de omstandigheden? Wat heeft meer waarde? Dat wat je kunt beredeneren? Of dat wat je aanvoelt en misschien wel is ingegeven door iets wat veel groter is dan wij allemaal? Zeg het maar. Een lastige kwestie dit. Nog moeilijker wordt het wanneer het gevoel bij iets zo goed is, dat je het zelf niet kunt begrijpen hoe het mogelijk is. En tegelijkertijd je het éne na de andere nadeel of risico kunt aanvoeren. Daar sta je dan, met een poppetje op de ene schouder die stuiterend ‘JAAAA’ staat te schreeuwen en op de andere schouder een tweeling-poppetje die nors z’n hoofd schudt ‘No way, kan niet’. Wie wint er dan? Of wie zou er moeten winnen? Ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.

2 opmerkingen:

  1. WAS er maar een beste manier! Ondanks dat ik bijna blindvaar op mijn intuïtie betrap ik me erop dat ik me soms laat beïnvloeden door verstand en/of omgeving. Wat daar eigenlijk de reden van is is me eigenlijk onduidelijk. Waarschijnlijk de topic. Je kunt wel raden hoe die beslissing dan voelt, haha.
    Ik moet eerlijk erbij vermelden dat innerlijke 'mist' niet voordelig werkt als het op intuïtie aankomt...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Naast mist, is er ook de factor nacht. Dat is ook geen goed moment om beslissingen te nemen hahaha. Maar het is zo ingewikkeld soms, bij de dingen die meer dan goed voelen, kun je vaak de grootste lijst aan tegenwerpingen aanvoeren...

    BeantwoordenVerwijderen