zondag 6 februari 2011

Magnesium

Twee weken geleden begon het ge-eikel. Ik stond op de loopband en voelde mijn linker kuit verstijven. Even later kwamen er prikjes, alsof er naaldjes in zaten. En na de work-out werd de kuit definitief hard. Niet stijf, maar hard. Ik herkende dit gezeur, ik had het al eerder gehad. Het volgende stadium zou zijn dat de kuit ook niet meer soepel zou worden, iedere beweging pijn zou doen en bij volgende pittige work-outs zouden er scheurtjes ontstaan. Niet meer sporten dus. En ik was net begonnen. Had het ook heel rustig opgebouwd. Dus ik baalde.
In het verleden behandelde ik deze kwaal met veelvuldig kneden met SRL-gelei, maar dat hielp niet echt. Ik moest dus een andere manier vinden om ervan af te komen en ik ging naar de plaatselijke drogisterij. De altijd vriendelijke, behulpzame en kundige meneer nam de tijd voor me en vertelde over allerlei smeermiddeltjes die de spieren zouden koelen en daardoor de afvoer van de verzuring bespoedigen. Maar hij zei ook dat hij ervan overtuigd was dat magnesium de echte oplossing was. Ik ben niet zo van de middeltjes slikken en grote pillen bezorgen me nachtmerries. Dus werd er nog een telefoontje gepleegd om na te gaan welke alternatieven er waren, maar ook daar kwam uit: magnesium. Zo ging ik dus met een grote glazen pot met mega-pillen naar huis.
Enkele dagen later stond mijn volgende work-out gepland. Ik voelde al wel dat er beweging zat in de kuit, maar de echte test was sporten. En zowaar... daar kwam ik met glans doorheen. Bijzonder genoeg voelde ik me ook op andere fronten steeds beter. De drogisterij-meneer had me al wel verteld dat de meeste mensen, onbewust, met een magnesium-tekort rondlopen, maar ik ging op onderzoek uit. En zo trof ik deze site aan die doodleuk opsomde welke klachten in verband staan met een magnesiumtekort:
- verstijfde, verharde en verkrampte spieren
- gespannen zenuwen
- snel en chronisch vermoeid
- overspannenheid
- uitputtingsverschijnselen
- onrust, futloosheid en a-vitaliteit
- prikkelbaarheid
- kouwelijkheid ten gevolge van slechte doorbloeding
- duizeligheid
- hoofdpijn
- migraine
- menstruatieklachten
- slaapstoornissen, meestal met nare dromen
- overgevoeligheid voor lawaai en fel licht
- depressies, angsten, fobieën
- hartkloppingen en pijnuitstraling rond de hartstreek
- diverse allergische reacties
- darmkrampen
- hyperactiviteit
Nu kun je je afvragen of je per se een supplement moet nemen en het niet gewoon kunt oplossen met je voeding. Maar daarin zit het hem nu net. Er zijn wel voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, maar al met al haal je er als mens te weinig uit. Dat heeft te maken met alle andere voedingsmiddelen die je tot je neemt. Het hedendaagse eetpatroon is er nu eenmaal niet geschikt voor om genoeg magnesium binnen te krijgen en op te nemen. Daarnaast zijn er omstandigheden, zoals stress, die maken dat je teveel magnesium kwijt raakt.
Nu wil ik niet zeggen dat magnesium een wondermiddel is, maar gisterenavond kwam er een hele nare hoofdpijn opzetten. Ik werd er misselijk en duizelig van en wist niet meer waar ik het moest zoeken. Een Advil zorgt meestal wel voor verlichting, maar dat had nu weinig effect. Een uur later schoot me te binnen dat ik de dag ervoor mijn shot magnesium was vergeten en het deze dag ook nog niet had gehad. Aangezien ik vanochtend weer in de sportschool moest zijn, kon ik 'm maar beter innemen. Binnen 30 minuten voelde ik dat mijn hoofd ontspande. Ik kon mijn ogen weer gewoon normaal open houden, de misselijkheid trok weg en na een uur was zelfs de hoofdpijn helemaal weg. This is it dacht ik, misschien is het geen wondermiddel, maar ik blijf het voorlopig gebruiken. En ik kan me heel goed voorstellen dat meer mensen baat bij dit mineraalsupplement kunnen hebben.

5 opmerkingen:

 1. Op harde kuiten en menstruatieklachten (althans van hem zelf) na heeft Harrie ook last van al die klachten. Zal-ie maar eens naar dezelfde kundige man gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bijzonder he, ik schrok van die lijst, als ik 'm zo bekijk ken ik nog wel een paar mensen die eraan voldoen. Misschien is het wel zo simpel, magnesium-shotje per dag en het leven ziet er zonniger uit, in ieder geval worden die vreemde klachten minder. Voorlopig blijf ik het gewoon slikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, Harrie slikt de pillen nu inmiddels ook twee weken, maar om nou te zeggen dat-ie er iets van merkt? Heeft-ie natuurlijk wel als excuus dat-ie in een turbulente prive-situatie zit, waardoor dingen lastig te meten zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb wel de indruk dat het bij mij ietsje meer doet dan bij andere mensen, als ik het zo hoor. Maar kan wel zeggen dat iedereen die het is gaan gebruiken in mijn omgeving het op z'n minst heeft over dat men meer energie heeft.

  BeantwoordenVerwijderen