dinsdag 8 december 2009

Amputeren die hap

Er zijn mensen, die zijn uitgerust met lichaamsdelen, waarvan je je moet afvragen waarom die bijgeleverd waren. Men gebruikt ze namelijk niet. Deze mensen zouden zelfs kunnen overwegen om de delen te verhandelen en daarmee een centje bij te verdienen. Of in een genereuze bui ze te schenken aan een of ander noodlijdend land, waar schaarste is aan deze organen.

We hebben het hier over oren. Nu weet inmiddels haast iedereen in mijn omgeving dat er met die van mij iets mis is, maar daar wordt aan gewerkt (angst en beven, maar goed). Het gaat ook niet om mijn oren, maar om die van de mensen, die ze niet gebruiken.

Nou goed, dat soort mensen zijn er dus. Het niet (willen) horen gaat vaak samen met niet (willen) snappen. In een willekeurig gesprek ontstaat een situatie waarbij de niet-luisterende iets niet begrijpt. Wat doe je dan als behulpzaam mens? Juist, je legt het uit. Maar wat is het geval, de persoon begrijpt het nog niet. Dat blijkt uit de herhaling van dezelfde stompzinnige reactie (u voelt de irritatie al komen? mooi). Vervolgens schraap je elk restje geduld, beheersing of geleerde lessen uit die laatste anger management cursus bij elkaar. En leg je het zo rustig mogelijk nogmaals uit. Deze keer met meer voorbeelden, duidelijker verwoorde argumenten en een hele hele kalme stem. Maar voordat je de denkbeeldige punt achter je serie zinnen hebt uitgesproken, is daar weer exact diezelfde reactie. Die de eerste keer al niet slim was, de tweede keer stompzinnig en deze keer wordt vergezeld door de saus van een luider en licht wanhopig stemgeluid.

Of het nu vroeg op de ochtend is en ik nog niet aan mijn espresso-tax zit, midden op de dag of ruim in de avond, de (passieve) agressie komt, hoe dan ook, hoef je niets extra’s voor te doen. Ik vind het zo’n verschrikkelijke verspilling van mijn kennis, mijn stembanden, mijn lucht, mijn goede bedoelingen, om zo’n persoon iets bij te brengen. Sterker nog, nu ik dit verhaal typ, vraag ik me ineens af of het wel aan de oren van de persoon ligt. Is het niet de hersencapaciteit? Is men toevallig selectief zwak begaafd? Gehandicapt op een bepaald front, zeg maar? En moet je ze uit hun lijden verlossen? Misschien is dat wel het enige humane wat je kunt doen.

4 opmerkingen:

 1. lol... toen ik op school (Fontys) zat was er een gezegde op de 3e verdieping...

  "Sommige mensen moeten leren communiceren, andere kunnen dit al."

  Het ging over een aantal mensen op de 1e verdieping.. ben ff de naam van de richting kwijt ;)

  Ben wel met je eens dat mensen niet luisteren...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pfeeeew! Glad it's not about me (of ik moet dat niet willen horen ;) )

  Albert Einstein zei ooit: "If you really understand something, you should be able to explain it to your grandmother". Daar sloot een bevriende salesmanager van me zich ooit bij aan, met de woorden: "als men je niet begrijpt, zul je het wel verkeerd uitgelegd hebben". Kortom, de boodschap was altijd "pas je aan aan de toehoorder. En daar zit hem nou net je frustratie, die me ozo bekend voorkomt... Nadat je je een keer of drie hebt aangepast, de boodschap nog niet doordringt en er incoherente antwoorden en vragen terugkomen, dan gaat het licht wel eens uit ja. In jouw geval gepaard met een waterstofbommetje, haha.
  Er zijn mensen die qua opleiding misschien ergens thuis zouden moeten horen, maar qua cognitieve eigenschappen beter ergens anders hadden kunnen zitten. We zijn vaak te lief voor deze mensen, die we eigenlijk op weg zouden moeten helpen naar een fijnere plek (waarmee ik niet wil aangeven dat ik ze van de aardkloot wil butsen om ze uit hun lijden te verlossen, LOL), misschien wel om ze tegen zichzelf te beschermen. Ach, bij de overheid en in het bedrijfsleven stikt het van dit soort mensen. Aan de andere, positieve kant: door de slechthorenden ga je de welhorenden meer waarderen. Ook kom je zelf nog lekkerder uit de verf naast zo'n "aangever". Getuige ook de uitspraak die ooit gedaan werd over het fameuze duo sportpresentatoren:

  "Kees Jansma is de reden dat Jack van Gelder zo intelligent lijkt".

  Sterkte in de strijd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En soms begrijpen mensen elkaar gewoon niet. Hoe vaak ook uitleg en toelichting. No match, not your cup of tea, geen golflengte, abacadabra. Mismatch. Alleen, ik lees tussen de regels door dat je er wel mee moet handelen. Je kunt niet bij iedereen denken: nou laat maar dan. En ook ik leerde ooit: De slimste moet de sterkste zijn. Dus over een andere boeg, nieuwe manier en methode, nieuwe poging. Althans als je met deze persoon wel moet communiceren om welke reden ook. Bekijk t ns vanuit een ander perspectief. Waarom reageert hij/zij zo, want zou m triggeren en wel laten luisteren? etc. etc. etc. Nogmaals: de slimste moet de sterkste zijn en vice versa.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Soms kan het helpen wanneer het corpus delicti gewoon ff geen geluid meer maakt. Een rol Ducttape is dan een fijne oplossing. Quick and dirty.

  BeantwoordenVerwijderen