maandag 14 december 2009

Een beetje magie

Een week of wat geleden liep ik door de plaatselijke super en passeerde ik een rek met boeken. Aanbieding, aanbieding, aanbieding. Tijdens mijn vakantie in september heb ik een stapeltje boeken weggewerkt, wat ik heerlijk vond, en daarna eigenlijk niets meer. Het werd weer eens tijd. De keuze viel op Chocolat. Film niet gezien, wel goeie dingen van gehoord, maar geen flauw idee waar het over ging. Ik bedacht me dat een boek met zo’n titel eigenlijk nooit verkeerd kon zijn, dus hoppakee in het mandje.

Gisteren, op pyjama-dag, ben ik gestart met het boek. Nadat ik mijn werk had afgerond en de nodige blogjes had geschreven. Met invallende schemer zat ik in mijn draaikuipstoel achterin de kamer, onder een schemerlamp. Een flink eind verderop stond de kerstboom te stralen. Voor de rest geen lampen aan, geen kaarsen, geen tv, geen geluid van de radio, niets. Al snel zonk ik weg in een bijzonder verhaal, waar ik mezelf even uit moest wakker schudden om een hap te eten. Verderop de avond verplaatste ik mezelf naar de bank. En verplaatste ik het licht om bij te lezen met me mee. Toen ik enkele uren later mezelf dwong om het boek aan de kant te leggen, was daar weer dat mysterieuze magische vacuum. In de stilte, in het beperkte licht heb ik zeker een half uur voor me uit zitten staren. Denkend aan weinig tot niets. Alleen maar staren. En dat gevoel van het verhaal vasthouden. Ik kan niet uitleggen wat dat gevoel met je doet. Maar het is overweldigend, verslavend, verzachtend en reinigend. Dat moest ik even kwijt.

5 opmerkingen:

 1. heerlijk lijkt me dat :) Goed boek (en de film is ook goed).

  eens kijken of ik dat gevoel ook kan krijgen tijdens mijn maand verlof :) Het stil krijgen in huis lijkt me al een hele knappe met 2 stuiterende jongens ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de film is ook echt een aanrader! ik heb vandaag een uur in stilte aan tafel zitten lezen..verbaasde mezelf er achteraf over ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Sanne: Heerlijk he. Ik vergeet ook wel eens hoe lekker dat is. Heeft op mij een rustgevende uitwerking.
  @R3d8uII: Gewoon doen. Kids achter een DVD zetten en als dat niet werkt, vragen of ze de v-max willen poetsen voor een snoepje. Zijn ze wel ff zoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het verleerd, rustig zitten lezen. Een boek kon me vroeger enorm bezighouden, dan was er bij mij ook sprake van bodemdrift (term geleend van de schrijfster alhier). Tegenwoordig heb ik niet genoeg rust in mijn gat om ervoor te gaan zitten. Online activiteiten, prive nog bezig zijn met het werk, hele dagen in de auto doorbrengen etc maken dat ik me de rust niet gun om een goed boek te pakken. Er liggen er een paar klaar om alsnog te lezen, mocht het tij keren. Dat zie ik echter nog niet snel gebeuren. Misschien een luisterboek downloaden voor in de auto...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Liane: Vmax poetsen doe ik zelf.. is zelf met een snoepje niet voor elkaar te krijgen :). Ik heb ee nhangmat in de kelder hangen (ja.. da's mijn plekje voor de praktijken welke het daglicht niet kunnen verdragen :)). Daar kan ik me in alle rust afsluiten van de rest van de wereld... heerlijk :)

  @mol: ik moet zeggen dat ik heerlijk tot rust kan komen in de auto... Muziek aan, telefoon uit en rijden maar (of stil staan).. heerlijk. Ik heb ook moeite om stil te zitten, maar ik ga het toch proberen... Ik laat het weten of het überhaupt gaat :)

  BeantwoordenVerwijderen