maandag 18 oktober 2010

Spaanse ballen

Een recept om de zon te laten schijnen, of het nu zomer of winter is.
- 500 gr half-om-half gehakt
- 2 eieren
- paneermeel
- peper en zout
- bakboter, niet te zuinig
- 2 mediumsized uien, grof gesnipperd
- 1 rode paprika, in blokjes
- blik tomatenpuree, 140 gr
- 1 flinke theelepel sambal
- 1 klein blikje doperwtjes
- stokbrood

Meng het gehakt met de eieren en een flinke dosis zout en peper. Draai balletjes iets kleiner dan het formaat ping pongbal en rol ze door het paneermeel. In een ruime pan de boter laten smelten en de balletjes aanbraden. Tijdens het aanbraden niet omscheppen, want dan gaan ze stuk, je moet de pan gewoon schudden. Als de balletjes lichtbruin zijn, doe je de ui erbij. Als de uien glazig zijn, doe je de paprika erbij. Na een minuut of twee doe je de tomatenpuree erbij en een kopje water. Laat dit potje een minuut of 10 sudderen op matig vuur. Brokkel daarna de bouillonblokjes in de saus en de sambal. Als de saus te dik wordt, kun je gerust nog een beetje water toevoegen. Naar smaak extra zout of peper toevoegen. Op het laatst erwtjes afgieten en toevoegen en even laten meewarmen. En smikkelen maar, lekker met vers stokbrood.

4 opmerkingen:

  1. Vergeet de knoflook niet. En de Chovi voor op 't brood ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O shit ja, knoflook, hoe kon ik het vergeten, knofloooook! zeker 4 à 5 tenen. Niet te flauw mee omgaan. Maar wat is chovi?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nooooit van gehoord. Doe dah spul dan eens meenemen naar de lunch bij VIS. Dan kan ik ook eens kennis maken met dit goedje.

    BeantwoordenVerwijderen