zondag 5 juni 2011

Gelijkheid

Groot, klein. Dik, dun. Zwart, geel, rood, bruin, wit. Slim, dom. Rijk, arm. Het ene of het andere geloof. Als je oppervlakkig rond kijkt zie je hoe enorm groot de verschillen zijn. Als je wat beter kijkt zie je de kleinere verschillen, de nuances. De één is voor voetbalclub X, de ander voor Y. De één gaat liever camperen, de ander kiest voor een all-inclusive resort. Maar als je ècht goed kijkt, dan zie je dat er helemaal geen verschillen zijn. Iedereen is namelijk op twee punten gelijk. Iedereen is op zoek naar geluk. En iedereen lijdt. Dat lijden kan bestaan uit een ziekte, onvrede over een baan, moeilijkheden in een relatie of weer wat anders. Maar feit blijft, iedereen lijdt en iedereen wil geluk. Zo simpel is dat. En als je dat wilt zien, als je je daarop wilt concentreren, dan lijken de verschillen helemaal niet zo belangrijk.

2 opmerkingen:

  1. Dat iedereen lijdt én geluk zoekt is denkt Harrie wel waar ja. Maar om dan te suggereren dat er dan verder helemaal geen verschillen zijn? Gedurfd is hier volgens Harrie het woord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zeg niet dat er geen verschillen zijn, alleen dat je je kunt afvragen hoe belangrijk ze zijn. En ik denk dat dat wel een mooie allesomvattende manier is om ernaar te kijken

    BeantwoordenVerwijderen