zondag 21 maart 2010

Een eigen huis

Een plek onder de zon. Ja zingt u maar mee. Wie is er nu niet blij met z’n eigen stekkie? Tenminste dat denk ik dan. Heerlijk je eigen ding onder je eigen dak. In dat verlengde las ik een nieuwbouwhuis-verhaal op een van de blogs die ik volg. Over het alledaagse fenomeen douchen. En het ventilatiesysteem in dat huis. Dat douchen een kettingreactie aan events in werking zet. Zo blijkt het ventilatiesysteem niet bij machten om de stoom van het douchen af te zuigen. Waardoor de badkamerdeur open moet blijven. Waardoor de rookmelder afgaat. Waardoor manlief de ramen wagenwijd open zet. Waardoor de vrouw des huizes in haar naakte niksie in de kou moet douchen, terwijl de straat kan meegenieten. Best vervelend, maar ik moest er erg om lachen.
Nu heb ik een typisch jaren ’70 rijtjeshuis. En ik heb geen ventilatiesysteem. Maar ik heb wel alle privacy van de wereld. Het huis lijkt van de buitenkant niet zoveel soeps. Maar als je eenmaal binnen staat blijkt er een woonkamer van 60 m2 in te zitten. De grote slaapkamer is ook een balzaal. Het is er heerlijk rustig. De wijk is groen groener groenst. Maar goed, ik had het over de privacy. Er is nauwelijks inkijk op de benedenverdieping. Ik heb geen achterburen. Door het verspringen van de huizen in mijn straatje zouden alleen de buurtjes Harrie en Dinie inkijk hebben in de achterste helft van mijn tuin. En aan de voorkant heeft de toevallige voorbijganger ongeveer een meter lang de kans om naar binnen te spieken. Wat niet al te makkelijk is door de optrekgordijntjes en de 13 meter diepe kamer. Ik kan dus met een gerust hart in mijn blote kont door huis huppelen, en niemand die het opvalt. Het enige zwakke punt is de study aan de voorkant. Sinds enige tijd heeft een buurtbewoner een gigantische bouwlamp in zijn achtertuin hangen, die precies op mijn study is gericht. Als dat gevaarte aan staat, is ook mijn studeerkamer verlicht alsof je midden in een ondervraging zit. Misschien toch binnenkort eens aanbellen om te vragen of dat ding ergens anders mag hangen. Dan is de study ook weer veilig huppelterrein.

5 opmerkingen:

 1. Beste huisbaas,

  Lang heb ik overwogen of ik wel moest reageren langs deze weg, maar ik doe het toch maar. Ons onderkomen schiet aan alle kanten tekort. Het gaatje waardoor wij naar binnen moeten, mag wel eens geschuurd worden. Regelmatig blijven er wat ruiige veertjes van mijn vrouw haken achter de houtsplinters! Dan valt bij binnenkomst meteen op dat er geen raampjes in ons verblijf zitten! Arbotechnisch to-taal onverantwoord! Het enige daglicht komt door het voornoemde gat. Hebt u enig idee hoe donker dat in de winter is? Verder de vloer... een schande! We hebben zelf een nest gebouwt om in te slapen en om het warm te hebben, want een stukje kamerbreed tapijt van een paar vierkante centimeter kon er niet vanaf zeker? Aangezien de winteravonden nogal lang waren, was het fijn geweest als er een tv aanwezig was geweest. Met een breedbeeldscherm van 1 inch was ik al blij geweest, nu heb ik tot dol worden toe het gekwek van mijn vrouw moeten aanhoren. Dat waren lange avonden, dat verzeker ik u!!! Kortom: de woning schiet tekort. Hebt u mij bij het krieken van de dag niet horen klagen? Of dacht u dat ik een loflied op het voorjaar aan het zingen was? Daggut nie he!!! Doe er iets aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sluit mij volledig aan bij de klachten van mijn man. Als vrouw wil ik daar nog iets aan toevoegen: Muurisolatie ontbreekt ook, het waait koud door de kieren. Hoe moet ik nou die eieren uitbroeden, als mijn delicate reet er letterlijk afvriest? Ja, het is voorjaar. Zon zon zon roept u! Oh Oh Oh wat fijn... Er zat zeker geen zonwerinkje in het budget he? Laat ze maar braadstomen, die twee, denkt u. Woekeren is het! En dan nog iets: ik durf soms niet naar buiten. Telkens als ik mijn kopje om de hoek van het gat steek, wordt ik vanuit uw huiskamer gadegeslagen door een kat die de indruk wekt dat hij nare plannen heeft met me. Ik heb al eens mijn middelveer opgestoken naar hem, maar dat had als resultaat slechts een intimiderende lik om zijn mond en een paar toegeknepen ogen. Alsof mijn laatste uur binnenkort aanbreekt!!! Ik poep er zelfs dun van de laatste tijd, kan daardoor de wc buiten niet halen en dan glijdt mijn man tijdens de landing op zijn bek, omdat het stokje dan zo glad is van de derrie. Kunt u het stokje eens schoonmaken misschien, met een beetje jif ofzo? Danku.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waar zijn tegenwoordig nog de huizen met een woonkamer van 60m2? Hoe groot is dan uw keuken, uw eetkamer, uw serre? Ik krijg een andere indruk van u door deze afmetingen. Wat een ruimte. En er woont niet eens een gezin in. Prijs uzelf met deze ruimte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Piet en Fiet,
  Jullie klagen wat af. Tis ook altijd hetzelfde met die huurders. Wat jullie voor het gemak vergeten is dat jullie iedere dag worden getrakteerd op een prive-banket. Waar vind je dat nog? Huurprijs = o,oo Euri en nog gratis te eten ook...
  De Huisbaas

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @klein behuisde reageerder: eetkamer en keuken vallen ook onder die 60 meters. Een serre heb ik niet. En dat ik happy ben met die ruimte mag duidelijk zijn, anders zou ik er niet over bloggen ;)

  BeantwoordenVerwijderen